Cara Pilih Hand Sanitizer Yang Betul| Sanitizer biasanya digunakan untuk membasmi bakteria dan kuman di tangan. Sanitizer biasanya ada 2 jenis, yang ada alkohol dan tanpa alkohol. Sanitizer yang ada alkohol wajib sekurangnya mengandungi 60% alkohol. Kalau kurang daripada ini, maka fungsi hand sanitizer untuk membunuh kuman dan bakteria tidak berhasil.

Kenapa Alkohol Mampu Membunuh Microorganisma

Secara amnyer, microorganisma tidak mampu dibunuh hanya menggunakan sabun dan air. Sesetengahnya hanya berkesan dengan menggunakan hand sanitizer.

Sanitizer berasaskan 60% dan ke atas alkohol dapat menghapuskan lapisan sampul virus tersebut. Dengan ketiadaan lapisan sampulnya, virus tidak akan dapat meneruskan hidup dan memasuki sel badan manusia.

Untuk kupasan lebih terperinci, boleh klik link dibawah

Bagaimanakah Hand Sanitizer Berasaskan Alkohol Mampu Membunuh Virus?

Guideline Cara Pemilihan Hand Sanitizer yang perlu anda tahu

1.Kandungan Alkohol dalam setiap Hand Sanitizer

World Health Organization (WHO) menyarankan sanitizer yang berkesan adalah yang mengandungi 60%-95% alkohol. Santizer yang mengandungi kandugan alkohol lebih 60% lebih berkesan membunuh bakteria dan kuman.

HAUSanitizer mempunyai 70% alkohol di dalam keseluruhan formula. Ianya dijamin dapat membantu membunuh bakteria dan kuman secara terus dan mengurangkan bakteria dan kuman dengan jumlah yang signifikan dengan mengikut langkah penggunaan yang betul.

2.Pilih jenama yang dipercayai

Ini penting sebab ada pengilang yang hanya menggunakan alkohol kurang daripada 60% untuk mengaut keuntungan yang berlipat kali ganda.

HAUSanitizer dihasilkan di kilang milik muslim bumiputera Malaysia iaitu GIM Cosmetic Industries Sdn. Bhd. Pembuatan GIM Cosmetic Industries yang dioperasi oleh 100% muslim bumiputera juga telah diiktiraf HALAL oleh pihak JAKIM selain memiliki sijil Good Manufacturing Practice (GMP) oleh pihak KKM dengan mengamalkan Amalan Perkilangan Baik mengikut garis panduan yang ditetapkan.

HAUSanitizer
3.Pilih yang mempunyai pelembab

Ini sangat penting dalam pemilihan setiap sanitizer. Kandungan alkohol yang tinggi dalam hand sanitizer akan buatkan kulit kering jika digunakan secara kerap.

HAUSanitizer tidak akan mengeringkan kulit walaupun dengan kerapkali penggunaan kerana Aloe Vera berfungsi memberikan kelembapan yang optimum bagi memastikan kulit sentiasa kekal terhidrat disamping bebas dari bakteria dan kuman.

4.Kandungan dalam setiap Hand Sanitizer

Pilih yang tidak mengandungi bahan merbahaya. Elakkan beli yang mempunya paraben. Pengunaan paraben adalah untuk mengawetkan produk. Ianya punca kepada pelbagai masalah kesihatan kulit seperti kanser. Untuk mengelakkan terbeli yang tidak sepatutnya, beli yang mempunyai jenama yang diyakini atau pengilang yang dipercayai.

Kandungan dalam HAUSanitizer : Alcohol, Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Carbomer, Phenoxyethanol, Triethanolamine, Ethylhexylglycerin