Assalamualaikum…

Minggu depan dh mula cuti sekolah…minggu ni mesti dh ramai ibu bapa merancang percutian keluarga kan…bg yg ada budget lebih blh la bawa anak2 melancong…bg yg kurang maybe boleh balik kampung…ada jugak yg habiskan cuti di rumah aje kan…tak pe la..mana2 pun boleh janji bahagia… Love Struck

Hari ni nak masak apa yea…tak de idea…goreng ayam kentucky kegemaran ahmad je la kan…pastu goreng sayur sket…blh la kot…malas lak nak masak…hmmm…tk pun buat kari ayam…blh la ahmad makan ngn roti canai, kalau tetiba mood rajin…susah juga bila ada yang selera orang barat ni (ahmad mmg tk blh terima makanan berat yg berasaskan beras)..sya jenis tk blh terima makanan barat..nk jugak makan nasi…sekurangnya 2 kali sehari…baru perut aman sentosa… Big Grin

Nanti nak masak jap lagi kena la tahu adab2 semasa di dapur, antara adab2 memasak yg perlu anda tahu :

  1. Apabila memasak, seelok-eloknya kita berada dalam keadaan wudhu’. – Sekiranya ibu-ibu terpaksa memasak sebelum sempat mandi hadas besar, maka sangat-sangat ditekankan untuk mengambil wudhu terlebih dahulu sebelum  memasak.
  2. Sentiasa menutup aurat sewaktu memasak.
  3. Berzikirlah sewaktu sedang memotong, mencedok, mengacau dsb. Elakkan daripada mengumpat atau melihat perkara maksiat sewaktu sedang memasak.

Sumber : SINI (kt link ni ada jugak resepi kek coklat basah…testimoni yg dpt semuanya cakap sedappppppppppp… klik la yea kalau nk tahu lebih details… Winking)

Selamat Berhujung Minggu  Batting Eyelashes

SyamilaMohd