Salam ceria semua…

Hmmm…tak tahu lak camne nk mulakan kisah ni yea…sebabkan dh lama…masa sya belajar dulu…dh lupa thn berapa…rasanya tahun 2…

Pada awalnya sya pun tak tahu camne blh kena…sya sedar bila tgn tk blh angkat..rasa ada ketulan bawak ketiak…ketulan tu kecik je…tp selalu bergerak…kiranya bukan dok statik je….sya kena kt rumah sewa…nak pergi kuliah pun tak blh…pagi2 dh siap nak pergi sebab dah 2 hari absent (rasanya…dh lama..so byk dh lupa..he3…)…tp bdn mmg tk kuat..cuti lagi…bila semuanya dh pergi kuliah..tinggal la ngn sorg member yg kebetulan tk de kuliah wakti pagi…sya pun ambik keputusan nak balik rumah…bdn rasanya mampu lagi bertahan…

Minta tolong kawan col teksi hantar ke stesen bas…masa atas bas…hanya Allah shj yg tahu..betapa seksanya…org demam…rasa camne bila nk kena duduk je..perjalanan sejam lebih rasanya lama sesangat..tk sabar2 nak balik rumah…

Sampai je kat rumah..terus bering atas sofa…tk daya dah nak masuk bilik..beg2 letak kt situ jugak..terus terlena…

Lupa lak nk gtaw…masa kat rumah sewa lagi ada kuar nanah kat ‘nipple’..sakitnya tak tahu nak gambarkan camne…hanya org yg mengalaminya shj yg tahu…susah nk gambarkan…

Lepas sedar baru gtaw mak keadaan sya yg sebenar…mak cakap mmg dlm family kami ada yg kena breast cancer ni..kiranya keturunan le..my mum pun pernah kena jugak…tp berubat kampung je..abah yg ubatkan..so sya pun abah juga yg ubatkan…

Sya tk dptkan pemeriksaan lanjut di hospital…takut…Smile with tongue out…hanya buat pemeriksaan di klinik aje…minta surat cuti sakit dan ambil ubat2 utk org demam….

Tiap hari nk kena pantang makan, minum air ubat yg abah buatkan dan sapu bedak sejuk yg dibacakan ngn ayat2 al-quran keseluruhan breast utk sejukkan…

Lepas seminggu baru rasa ok sket..tak de la berdenyut2…kiranya ada perkembangan…

Tapi sya nk kena pantang makan sekurangnya setahun…tk blh makan makanan berminyak, kerang, kulit ayam dan lain2 yg sya pun dh lupa…lepas 2 minggu sya dh blh pergi kuliah…mak pun dh bekalkan ngn ikan kering…nk makan kena bakar tk blh grg…

Seksa jugak le..bila tgk kawan2 makan best je…sya makan camtu je..tp tahan nafsu ni..kan kena lagi kan…sape yg susah…he3…

Tapi tk sampai setahun pun pantang…makan jugak makanan berminyak cuma bukan dlm kuantiti yg byk…pantang lagi dlm 50%..tak thn godaan nafsu…Open-mouthed smile…cuma kerang mmg sya tk sentuh…sampai skrg ni pun sya jarang makan…biasa dlm bulan puasa sya makan….teringin..sebab mmg my feveret tu…pantang tgk sambal kerang…terus rasa lapar nak makan nasi…bulan puasa..faham2 je la kan…he3…

Alhamdulillah sya dh ok skrg ni…ramai jugak mereka yg kena breast cancer sembuh bila berubat ngn abah…kalau betul2 pantang dalam pemakanan dan selalu sapu bhgn yg sakit dan minum air ubat yg abah buat..dengan izin Allah…

Tapi skrg ni abah dah tak berubat org dah..penat..lagipun abah ngn mak suka jalan sana, jalan sini…esok nak kena pergi Melaka lak dari Jeli, Kelantan..nak pergi ambik adik perempuan sya yg belajar kat Kolej Universiti Islam Melaka….tiket dh habis…so abah la yg kena ambik…he3…

Sya pun kalau nak balik kampung lama2..abah yg dtg ambik…kebetulan abah dtg nak ambik adik lelaki sya yg belajar di Sek Men Imtiaz Dungun…so sya tumpang sekaki…dlm 2 minggu dok kampung..last2 hubby col suruh balik…Rolling on the floor laughing

Bila nak balik ni..bukan hubby yg dtg ambik, abah yg hantar…tp takat trg je la…hubby ambik kt trg rumah kakak ipar…sebenarnya my hubby ni fobia nak bawak kete…nak kena minta tlg kawan dia drive…nak pergi mana2 sya le yg drive…kebetulan sya lak tk blh dok kat blkg atau tepi..pening..nak kena makan ubat baru ok..tu pun tk berapa nak ok sgt..cuma tk muntah aje…pening tetap ada..nak hilangkan senang je..tido..dh tido camne nk jaga budak2 kan…so better drive..lagi best…pening tak de…penat pun tk de la penat sgt…

Cuma bila sampai ke destinasi…ada chance nk rehat…sebabnya penat drive tadi…wakakaka…driver kena rehat secukupnya…

Masa pun dh nak larut malam…mata pun dh minta nk rehat…penat dh katanya…so sya undur diri dulu la yea…esok nak keje..kan terlewat bgn lewat jugak la ahmad pergi sekolah…

Gud Nite…

p/s : cuba jugak ambik masa siapkan entry pasal ni atas permintaan kak yong…tp maaf la yea…tk details sgt pun..overal aje…ok la utk tatapan bersama…kongsi sedikit pengalaman yg tak seberapa…

SyamilaMohd