Minuman Terbaik Untuk Ibu Menyusu

Ramai juga ibu belum tahu minuman apa yang sesuai di ambil oleh ibu sepanjang tempoh menyusu. Sebetulnya semua minuman yang tidak mengandungi kafein sesuai di ambil tapi sebaiknya lebihkan pengambilan air masak setiap hari. Purata dalam sehari ibu perlu minum air sebanyak 3 liter.

Sekiranya ibu ada masalah dalam kuantiti susu ibu, ibu boleh cuba ambil beberapa jenis minuman yang dipercayai mampu merangsang pengeluaran susu ibu TETAPI perlu diingatkan, supply dan demand jangan ditinggalkan.

Ibu tidak perlu menyusu bayi ikut masa yang tertentu, susukan bayi sekerap yang boleh mengikut permintaan bayi ibu2. Semakin kerap bayi menyusu, semakin meriah susu akan dihasilkan, Insya Allah. Namun ia juga seiring dengan situasi ibu itu sendiri. Sekiranya ibu STRESS, ia sedikit sebanyak mempengaruhi pengeluaran dan sekiranya ibu tidak ambil langkah yang sepatutnya, stress berlarutan tidak mustahil susu ibu suatu saat akan kering.

Cara Mudah dan Selamat Atasi Stress, KHAS untuk IBU MENYUSU

Ibu2 boleh dapatkan nasihat daripada kawan2 yang berpengalaman dan boleh juga ambil suplemen yang sesuai untuk atasinya. Stress kebiasannya menggangu ibu sekiranya ibu terlalu penat dengan kerja atau ada beberapa masalah yang membelenggu. Jadi ibu kena bijak mengatasinya jangan biarkan ianya berlarutan.

Dibawah ini saya kongsikan antara minuman yang digalakkan untuk ibu menyusu dalam memperbanyakkan susu badan dan buatkan susu lebih pekat dan berkrim yang telah saya amalkan sejak dari anak ke 2, 9 tahun yang lalu sehinga sekarang anak ke 4. 🙂
.

Minuman Terbaik Untuk Ibu Menyusu
1. Air Masak
2. Longan Kering – masak dengan gula batu
3. Halba – rendam halba dalam segelas air panas, minum bila air dah suam dicampur dengan sedikit madu
4. Lobak putih – boleh buat jus, namun tidak semua mampu… 🙂
5. Oat
6. Susu
7. Jus Buah2an – blend dari buah2an segar dan amalkan setiap hari, bagus untuk susu ibu serta kesihatan ibu dan bayi

 

Susu Lebih Pekat dan Berkrim Waktu Malam

Susu ibu lebih pekat dan mengandungi lemak yang tinggi di waktu malam. Jadi sekiranya ibu2 inginkan anak yang montel boleh la menyusu dengan lebih kerap disebelah malam. Teknik menyusu posisi baring sangat digalakkan untuk sesi penyusuan diwaktu malam untuk bagi ibu selesa setelah bekerja seharian.

Kalau rasa lenguh dibahagian belakang, elok sangat letak bantal peluk di belakang. Insya Allah walau menyusu lebih 30 minit, ibu akan rasa selesa.

Waktu malam-pagi adalah waktu susu hindmilk iaitu susu pekat lebih banyak dari susu cair. Waktu tengah malam juga adalah waktu terbaik untuk buat power pumping. Seeloknya power pumping di buat antara jam 12 malam – 6 pagi.

Foremilk (susu awal)

Susu agak cair kerana mengandugi air yang banyak, mengandungi kurang lemak dan berperanan menghilangkan dahaga

Warnanya kehijauan atau kebiruan

Mengandungi karbohidrat, protein, vitamin dan juga laktosa untuk perkembangan otak bayi

Hindmilk (susu akhir/belakang)

Susu agak pekat kerana kurang air tetapi mengandungi lemak yang tinggi dan berperanan mengeyangkan bayi

Warnanya berbeza dengan foremilk, hindmilk kelihatan pekat dan ‘rich’

Mempunyai kalori yang tinggi untuk memberi tenaga serta tumbesaran bayi

Mummy ingin kumpul stok susu yang banyak? Elakkan stress ditempat kerja dan jangan sesekali skip sesi mengepam. Niat dan semangat juga mesti kuat. Selebihnya jaga pemakanan dan jangan kurang minum air serta berdoa dan bertawakkal kepada Allah semoga perjalanan penyusuan susu ibu dipermudahkan. Amiin.

Mummy inginkan sokongan dalam penyusuan susu ibu? Boleh whatsapp saya di 0179322123 yea.

Happy Breastfeeding ^_^

Cara nak kembalikan Susu Badan

Pam-pam keluar angin…pam-pam keluar angin lagi. Alamak, acaner ni? Hmmm…ok2…lepas 2 jam kita pam pagi. Kemudian., pam-pam angin juga yang keluar…ops…masih lagi tengah usaha untuk kembalikan susu badan yang kering.

Be Positive, tak payah fikir macam-macam. Lepas 2 jam kita pam lagi. I can do it. Insya Allah. Ni sahaja cara untuk kembalikan susu badan yang kering. Walaupun ketika mengandung masih menyusu kak una yang 2 tahun, tapi dari kandungan ke 5 susu dah mula kering sebab ummi alahan yang teruk. Selepas bersalin, baby pula terus masuk inkubator.

Namun ku tak mudah patah semangat, minda sentiasa positif dan sentiasa doa yang terbaik untuk kami berdua.

Kenapa ESP Dapat Bantu Merangsang Susu IBU

Pagi dan sebelum tidur wajib bancuh segelas ESP denga MILO dan makan 3 biji kurma. Air minum setakat yang termampu. Maklumla baru bersalin, lum kuat nak ulang alik bilik air. Lagipun malam2 takut nak kebilik air sesorang…hehehe

Akhirnya lepas konsisten pam setiap dua jam, walaupun ibu lain sedang lena tidur sya bangun ambil pam dan mengepam. Masa tu tak fikir pun letih ke, mengantuk ke…automatik je bangun bila dengar jam loceng dan mengepam. Siap pam sambung tidur. Jam 7 pagi nurse buka langsir dan tanya pagi ni ada susu tak lagi nak bagi baby. Selamba la jawab tak de lagi walhal masa tu tengah mengepam. Tapi bila tengok botol susu, eh…ada la susu…masa tu nak lompat pun ada….hehehehe

lattebluurb0fz7

Senyum je nurse tu…siap pam terus bagi susu yang dapat dalam satu sudu kecik je kat baby. Sian baby dah 2 hari minum susu formula. Jam 10 pagi hari ke3 baby dah boleh keluar inkubator dan mulai saat itu terus menyusu sampai sekarang dah 2 tahun 4 bulan.

13230272_790428107758359_5222079103186086595_n

Alhamdulillah

Susu langsung tidak keluar sebab tiada rangsangan. Baby keluar je terus masuk inkubator. Ummi pula lupa bawa pam. Minta hubby bawakan dia pun pening uruskan k una yg baru 2 tahun, kerja lagi, mil lagi. So ignore je la hari pertama. Hari kedua baru minta hubby hantarkan pam susu.

Jadi, cara untuk kembalikan susu badan adalah dengan dapatkan makanan penuh khasiat serta teruskan rangsangan. Minda pula sentiasa positif dan fokus, berdoa dan bertawakkal. Insya Allah.

Kenapa Bayi Tidak Kenyang?

Persoalan seperti kenapa bayi tidak kenyang lepas menyusu susu ibu selalu diutarakan oleh ibu baru. Kebiasannya mereka risau, di awal2 kelahiran bayi hanya minum sedikit susu ibu dan terus tertidur. Pada fikiran mereka, menyusu dengan kadar yang sedikit adalah tidak mencukupi dan beranggapan bayi tidak kenyang atau tidak dapat susu ibu yang secukupnya.

Sebab itu ramai antara mereka tewas diperingkat awal tanpa ilmu yang mencukupi dengan memberikan susu formula. Kebiasaanya susu formula tekstur tidak sehalus susu ibu dan sememangnya ia mudah mengeyangkan bayi. Namun susu formula akan memberi kesan negative kepada sesetengah bayi. Susu formula juga lambat hadam. Dengan minum susu formula, perut bayi terlalu penuh dan bila keadaan ini berlaku bayi akan mengantuk dan tidur. Sebab itu ibu2 mengatakan bayi lebih kenyang dengan susu formula.

Pemahamanan ini ternyata sangat tidak benar. Seperti kita, kalau makan terlalu kenyang badan akan rasa malas nak bergerak dan mengantuk. Sama juga dengan bayi.

Kenapa ESP Dapat Bantu Merangsang Susu IBU

Perut bayi terlalu kecil diperingkat awal. Sehari selepas kelahiran, perut bayi hanya sebesar sebiji buah ceri. Kecil sangat kan. Jadi kalau dah bagi susu formula biasanya ibu berikan 1oz, agak2 penuh ke tak perut bayi tu.

images

photo_2016-11-17_05-34-59

Untuk mengetahui samada bayi kenyang atau tidak, adalah dengan melihat berapa kali dia kencing dan berak. Ibu juga boleh melihat berapa kenaikan berat bayi setiap bulan. Jangan andaikan bayi menangis sebab susu ibu tidak mencukupi sahaja. Bayi menangis banyak sebab. Kadang2 bayi menangis sebab inginkan pelukan ibu.

Gambarajah yang dikongsikan hanya sebagai panduan. Setiap bayi berbeza dan kadang2 bayi memerlukan susu yang lebih banyak. Namun jangan risau, sebab susu ibu mudah hadam. Berapa banyak pun bayi minum, susu akan cepat mudah hadam dan selepas beberap lama bayi akan lapar dan ingin menyusu kembali.

Suplemen IBU MENYUSU yang patut ibu tahu

Susu ibu juga akan lagi banyak dihasilkan sekiranya bayi kerap menyusu. Ransangan dari bayi akan memberi signal kepada otak untuk mengerah pori2 susu supaya menghasilkan susu yang lebih kerasa bayi memerlukan susu yang banyak.

Sebab itu, sekiranya ibu bekerja, ibu wajib gantikan sesi penyusuan dengan sesi mengepam, Ini untuk memberitahu kepada kilang susu yang walaupun bayi tidak ada, kilang masih perlu memproses susu ibu.

photo_2016-11-17_05-35-26

Selepas 9 bulan berada dalam perut ibu yang nyaman dan tidak bising, namun selepas dilahirkan dengan mudahnya ibu meninggalkan bayi di atas tilam yang cantik. Tilam yang cantik macam mana pun tidak setanding dengan dalam dakapan ibu. Bila dalam dakapan, bayi dapat mendegar degupan jantung dan kehangatan serta bau ibu seperti ketika dalam kandungan.

10 Cara Banyakkan SusuBadan

Sebab itu juga sesetangah bayi suka menyusu dalam masa yang lama sehingga 1 jam seperti my boy. Dia bukan menyusu sangat pun, saje nak ummi peluk. Hehehehe

Lenguh bayi menyusu lama? Cuba cari posisi yang selesa untuk ibu dan bayi dan minda sentiasa positif serta selalu mohon dari Allah untuk membantu. Insya Allah perjalanan penyusuan susu ibu akan dipermudahkan.

Bila Umar Minum Susu Ibu Dalam Botol

Teringin dan rindu nak mengepam. Sejak bersalin umar…mengepam awal bersalin dulu je untuk aktifkan pori-pori susu sebab susu tak nak keluar…umar pula dalam inkubator..masalah pernafasan…dah 8 bulan, lepaskan rindu mengepam dan bagi umar minum susu ibu dalam botol

Awalnya dia elok je menyusu, lepas beberapa ketika…bosan kot dan bermula la episod gigit menggigit…nasib baik gigi tak ada lagi….hehhee…..

Dalam masa gigit tu habis la juga susu 3oz…

image

Ibu-ibu yang tengah mengandung, tanamkan niat untuk menyusu yea….bila bermulanya GST ni….susu formula pun naik harga… susu ibu kan ada buat apa membazir beli susu formula

Susu ibu beratus kali lebih berkhasiat dari susu formula…. gali ilmu penyusuan, minda kena sentiasa positif dan fokus. Insya Allah semuanya akan dipermudahkan dengan doa yang berterusan.

Permulaan Perjalanan Penyusuan Susu Ibu Ke4

Permulaan Perjalanan Penyusuan Susu Ibu untuk anak ke4 bermula hari ke3 kelahiran

Anak ke4 saya tak dpt susu ibu dlm tempoh 24 jam pertama
Terpaksa bagi susu fm
Lahir je terus kena masuk inkubator
Susu diberikan melalui tiub
Saya pula kalau tak de rangsangan baby
Susu susah nak keluar
Pam pula kat rumah
Hari ke2 susu langsung tak ada
Pam hanya keluar angin
Tapi ku nekad juga
Semangat kuat untuk bf baby
Alhamdulillah selepas 24 jam berlalu
Pam setiap 2 jam secara konsisten
Susu akhirnya keluar jam 8 pagi
Terus minta nurse bagi kat baby
Pukul 11 pagi doktor dah benarkan baby menyusu
Saat tu….rasa nak menangis
Sebab tu juga pertama kali ku peluk baby
Esoknya baby dah boleh discharge

Alhamdulillah….. ^_^

Teknik Dalam Jayakan Penyusuan Susu Ibu

Bukan sesuatu yang senang bagi seorang ibu yang ingin Jayayan Penyusuan Susu Ibu sehingga 2 tahun…namun ia tidak mustahil dan sememangnya Penyusuan Susu Ibu adalah semulajadi dan penuh dengan nostalgia…

Proses penyusuan susu juga boleh diibaratkan seperti roda..kejap di atas, kejap dibawah…kerana susu ibu tidak meriah setiap masa…ada suatu saat ia akan merundum…ada suatu saat ia terhasil sampai bengkak susu walaupun masa tu baby dah pun setahun lebih…

Sebab utama susu merundum adalah bila ibu mengabaikan konsep Supply & Demand dan Emosi yang tidak stabil.

Terdapat beberapa teknik yang ibu kena ambil perhatian dalam menjayakan Penyusuan Susu Ibu…

ilovels_lactivist_thumb

Positif dan Yakin

Ibu kena yakin yang ibu mampu menyusu bayi dengan susu ibu…setiap ibu mempunyai kebolehan secara semulajadi untuk menyusukan bayi sebaik sahaja bayi dilahirkan…sentiasa berfikir secara positif, yang susu yang dihasilkan oleh ibu adalah mencukupi…

RAHSIA SUSU IBU MELIMPAH RUAH

Kekerapan Menyusu

Bayi biasanya akan menyusu sejam sekali atau lebih….bergantung kepada bayi ibu2…anak2 saya pernah menyusu sampai satu jam….tapi saya layan sahaja….walaupun bayi menyusu kerap…ia tidak akan memudaratkan bayi kerana susu ibu mudah hadam…semakin kerap bayi menyusu, semakin banyak susu akan dihasilkan…minta bantuan suami jika perlukan

Continue reading “Teknik Dalam Jayakan Penyusuan Susu Ibu”

Tupperware Ku Tersusun Cantik

Dah lama sangat tak ambil tahu koleksi tupperware….bila dah jadi surirumah semula ni…cari semula tupperware yang berselerak dalam kabinet dan rak di dapur…sedih sebab banyak dah hilang…entah dimana ia berada…

Jadi, basuh mana yang ada dan susun cantik2…kali ni bukan didapur tapi diruang tamu…sebelah peti ais…peti ais kat ruang tamu adalah khas untuk letak air, makanan dan sayur2 segar…peti dapur pula khas untuk letak bahan2 basah yang lain…

Asalnya peti di ruang tamu adalah untuk simpan alat2 penyusuan…stok ebm…bila dah resign dan duduk rumah 24 jam…tak perlu lagi kumpul stok…alatan penyusuan juga semua dah bagi pada yang lebih memerlukan…tinggal peti ais je la buat kenangan…

Tengok…cantik je kan…bila tupperware dah tersusun rapi…yang paling bagus setiap dalam tupperware tu ada makanan….tetamu datang….pilih je la sendiri apa yang anda nak makan….

tupperware

Air masak dah simpan siap dalam 4 Eco Bottle yang 1 liter…jadi setiap hari saya akan pastikan ianya dihabiskan….misi untuk minum air 4 liter sehari mudah dilaksanakan.

Ibu menyusu wajib minum air 4 liter sehari…lagi2 bila ambil suplemen untuk kesihatan ibu dan bayi….baru lah Penyusuan Susu Ibu akan berjalan lancar…Insya Allah…

My Breastfeeding Journey #1

baby umar tiap sejam nk menyusu
ummi kena buat keje cam superman…extra energy

bunyi ler suara sumbang
‘kalau bg susu fm kan senang…susu ibu ni baby tk kenyang sgt…susu fm baby tidur lama’

hmmm…ku hanya tersenyum…

tak pe la sejam ke…stgh jam ke baby umar nk menyusu…
ku layan je…kecik2 ni je blh menyusu n peluk cium

lgpun menyusu susu ibu tu kan hak baby
susu ibu terbaik dan yg plg eksklusif dalam dunia
jadi kenapa nk bg susu yang dapat tmpt ke3…
mesti la pilih yg tempat pertama carta kan

happy breastfeeding… Winking smile

Sakit Dada Selepas Bersalin

Sejurus selepas bersalin saya mengalami sakit dada…tapi tak bagi tahu pun ke nurse…bila nurse tanya ada tak sakit dada dan sesak nafas….

Memang menyeksakan juga bila sakit dada serentak dengan sakit belakang…apa yang saya buat adalah kawal pernafasan…tarik nafas dalam2 dan lepas secara perlahan…ianya berhasil dalam mengurangkan kesakitan…

momnbaby

Lagipun saya hanya sakit dada dan belakang…bukan nya sesak nafas…dan ia berlaku akibat tekanan yang kuat ketika proses meneran bayi keluar…lagipun masa tu suami tak ada..tak sempat nak masuk..baby umar tak sabar nak keluar…

Kebetulan pula baby umar ada masalah dalam pernafasan dan kena ditempatkan dalam inkubator untuk bekalkan oksigen dan antibiotik terpaksa diberikan kerana ada jangkitan kuman dalam paru2…

Susu ibu kurangkan kematian kanak2 Thumbs up

Penyusuan susu ibu pula terpaksa ditangguhkan…hari ke3 baru pengembaraan penyusuan susu ibu untuk baby umar bermula…

Continue reading “Sakit Dada Selepas Bersalin”