Jom Masak Nasi Ayam Simple

Assalamualaikum. Salam sejahtera dan selamat petang. Hari ini kak sya nak share cara Masak Nasi Ayam Simple tapi sedap. Sebenarnya sama je kot resepi nasi ayam ni kan. Beza pun tak banyak mana pun. Tapi biasa nyer kak sya suka derhaka kat resepi. Sama la dengan resepi ni. Ada yang tak ikut sebab nak cepat dan malassss. 😆

Resepi nasi ayam mudah ni kak sya rujuk kat sini 👇🏼👇🏼

https://duniataipmenaip.blogspot.my/2017/05/resepi-nasi-ayam-mudah.html?showComment=1494577401598#c2141805885381723569

Bila tengok resepi nasi ayam mudah ni, tak banyak beza pun dengan resepi yang kak sya biasa buat sebelum ni. Cuma cara perap ayam tu tambah madu je. Biasa letak sos tiram, kicap, halia dan bawang putih. Halia pun kak sya selalu guna halia yang direbus dengan ayam tadi.

Sebab tu kalau buat nasi ayam, masa rebus ayam tu kak sya letak banyak2 halia untuk digunakan dalam sos cili dan sos kicap. Tapi kali ni semau guna fresh halia.

Patut nasi ayam kak sya sebelum ni tak kuning rupanya kena tambah sedikit serbuk kunyit. Kali ni dalam sup letak pati ayam. Kak sya jarang guna pati ayam. Sebolehnya nak elakkan penggunaan sebarang perisa. Namun sesekali apa salahnya kan. Hasilnya pun sedap tau. Ajinomoto memang kak sya tak guna pun dan memang tak de stok pun di rumah.

Alhamdulillah, nasi ayam mudah resepi dari Rabiatul Asma menjadi cuma kurang garam. Menu sihat kan kena ler kurangkan penggunaan garam. Tapi sebab kan hubby komen, tambah juga la garam sedikit bagi rasa lagi sedap.

Bertambah2 makan nasi. Anak2 pun cakap, sedap la ummi. Nak tambah lagi. Kita sebagai ibu ni kan, kalau anak puji masakan kita mesti nak lompat sampai bintang. Kiranya berbaloi berpenat lelah dok kat dapur. ☺

Mil pun licin sepinggan nasi siap hirup semangkuk kuah. Lagi satu sebab kurangkan garam dalam kuah, anak suka hirup kuah. Jadi kalau garam lebih tak bagus untuk kesihatan. Mil pula ada darah tinggi lagi tak bagus. Tapi takpe la sesekali kan. 😅

Nasi Ayam Kentucky

Assalamualaikum…

Lunch hari ni makan Nasi Ayam Kentucky…

Abah dan anak2 nk makan ayam kentukcy, ummi & tok ummi nk makan nasi ayam…jadi kita campur la yea…Nasi Ayam + Ayam Kentucky… Winking

Ni la menunya…simple2 je…tapi sedappppp…sape lagi nk puji masakan sendiri kan…tuan yg memasak la…Laughing Batting Eyelashes

DSCF1077n

Nasi ada dalam periuk…malas nk keluarkan lagi…ni baru lepas masak…lepas jumaat baru makan baru makan ramai2…kecuali tok umi…dia kena makan awal…lepas kul 2 ptg tk blh makan dah….nasi la..lain2 makanan boleh..dari dulu sampai sekarang mmg cam gitu…

Takpe…tok umi makan ngn ahmad & ira, abah makan ngn ummi.. Happy

Jom lunch…

SyamilaMohd

Jom Makan Nasi Ayam Simple

 

Salam semua….

Semalam baca entry kat blog En Ben pasal nasi ayam….terus rasa teringin nak makan…apa lagi pagi2 lagi dah masuk dapur buat persiapan masak Nasi Ayam…menu kali ni ubah sket dari biasa…ayam sya hanya goreng ngn garam+kunyit aje…ada yg cakap sedap jugak..simple..tak yah nk perap2… Winking smile

Antara Nasi Ayam dan Nasi Minyak…yg mana uols suka…sya lebih suka Nasi Ayam..sebab menu yg menyihatkan…kalau ayam tu dibakar lagi elok sebab tk guna minyak byk…tp still ok lagi sebab kuahnya hanya air rebusan ayam…cuma ayam tu berminyak la sket…lepas rebus nk kena goreng lak….dgn api perlahan…Open-mouthed smile

Inilah hasilnya…tp sya lagi suka ayam yg telah diperap ngn sos tiram+kicap manis+halia+bawang putih+pati ayam….yummy… Thumbs-upHappyWinkingBatting EyelashesLove Struck

Continue reading “Jom Makan Nasi Ayam Simple”