Pantang oh Pantang

Mood masih blur lagi…hari ni dah masuk hari ke 38 berpantang…hari ni juga dah 8 hari ahmad & ira tak kesekolah…sebabnya sya sambung pantang di kampung…

Pantang kat kampung lagi best…sebab rumah mak kecil je..senang nak siapkan makanan utk anak2…tak perlu jalan jauh turun naik tangga nak kedapur…lagipun adik2 ada, boleh minta tolong apa yang patut…

Sikecil Husna pula tak banyak karenah…alhamdulillah…sesekali menangis tu biasa la kan…budak2 kalau tak menangis tak best juga…sebab bila dia menangis tu menandakan dia sihat walafiat…lagipun kita dapat agak nada menangis sakit, lapar dan minta perhatian…maknanya suruh kita dukung dan peluk….

{ Husna bila dah berumur 37 hari }

Husna selalu jugak kembung perut…sebab kak sya suka sangat makan roti…memang nampak..kalau hari tu sya banyak makan roti..malamnya husna akan menangis…nasib baik ada tungku herba…bila kita tuam2 bahagian perut..baru la nampak dia lega sket…jadi sekarang ni sya memang kurang dah makan roti…lebih banyak makan biskut…

Continue reading “Pantang oh Pantang”

KERANA DIA SEORANG IBU

Assalamualaikum…

Hari ni tak ada idea nak menulis…ada free layan facebook baca info terbaru…terbaca la satu kisah yang meyayat hati…akhirnya menangis keseorangan…besarnya pengorbanan seorang ibu untuk anak2…I Love My Mum…

 

Menyelit Sikit : Gambar terbaru selepas mengandung kali yang ke-3…muka ku dah bulat…dagu pun dah berlapis2…hik3…walaupun sakit2 badan ada hati lagi nak pergi berkelah dengan kawan2 di Pantai Teluk Kalong….masa berjalan boleh pula tahan sakit…balik rumah mula la mengadu kat hubby minta belas kasihan…hahaha

Jom baca kisah selanjutnya mengenai pengorbanan seorang ibu yang tidak ternilai… Continue reading “KERANA DIA SEORANG IBU”

Jalan-jalan cari makan dan rumah baru

Assalamualaikum

Dah lama nak tukar theme (rumah baru untuk blog syamilamohd.com) lagi…tapi tak jumpa yg sesuai…sya suka yg simple2 je…tak nak yang bunga2 cam sekarang ni….mengidam la pulak…hahaha….

Cuba juga usha kat mr google…tapi itula tak jumpa…maklumla sekarang ni tidak boleh duduk lama2 dpn komputer..mula la sakit kepala…ada juga yang berkenan…tapi size pula kecil…nak edit memang malas…banyak masa diperlukan…

Entah bila la blog ni nak berwajah baru agaknya…hmmmmm…..

Berbalik kepada keluarga…tahun ni baru minggu lepas berkesempatan bawa anak2 jalan2 jauh dari kemaman…tak de la jauh mana pun..setakat pergi ke kuantan je…niat asal nak pergi shopping barang dapur kat Giant Kuantan…tapi tak jadi sebab perbezaan harga yg besar la jugak…jadi shopping barang plastik je…balik kuantan pergi semula shopping kat Cola Agency di Kemaman…harga barang dapur kat sini memamg berbaloi2x…

Tapi ok la…bukan main seronok budak2 dapat jalan2…tak beli barang mainan pun kat diorang…masing2 nak main naik kereta mainan…dah dapat satu..berebut la pula..nasib la…ramai yang tunggu giliran…he3 Continue reading “Jalan-jalan cari makan dan rumah baru”

Ummi…Jangan Tinggal Daku…

Assalamualaikum…

Awal bulan 6 sya tinggalkan budak2 kt kampung…kebetulan mak saudara kesayangan budak2 ni ada balik..cuti sebulan…jadi blh la dia layan ahmad & ira…niat asal nak tinggak seminggu…tp plan dh lari…jadi 3 hari je…sebab ahmad mengamok..malam2 lak mengigau…

Ira elok je…dia lak jadi kakak…nasihatkan Ahmad yg hari2 menangis…he3…

Bila tgk budak2 tu tidur melalui webcam…kesian lak…Sad smile

Dh hari2 dok tepon…. “ummi…bakpe tinggal ahmad…ahmad nak ikut ummi…” last2 sya emergency leave 2 hari balik kampung…ingatkan blh la bulan madu lama sket…last2 kantoi…Open-mouthed smile

Terpaksa balik kampung sorang2…sebab hubby ada keje…tp minta tok umi temankan sampai kt kuala trg…rumah kakak hubby…nk bawak ke rumah mak…kesian lak..sebab rumah mak tu kuarters je…sempit lak tu…tk selesa sket bagi yg tk biasa dok rumah kecik…dh tu bilik air lak mmg la sempit yg amat…

Continue reading “Ummi…Jangan Tinggal Daku…”

Si Comel Kokok…

Assalamualaikum….

Kat rumah ada binatang peliharaan yg diberi nama Kokok…hari2 suka menyanyi…kadang2 tu naik bosan pun ada..dh lagu yg sama je…sape tk bosan kan…kalau tukar lagu lain tu sesekali kan best la jugak… Big Grin

Malam pandai lak dia dok diam….masa untuk tidur dan rehatkan suara…esok nak nyanyi lagi kan…blh la kami rehat dari gangguan nyanyian sumbang…

Korang nak tahu tak camne rupa Kokok…jom tgk gambar kat bawah ni…

Continue reading “Si Comel Kokok…”

Mahu anak lima orang

Assalamualaikum…

Anak sulung baru je berusia 10 bulan, sekarang ni disahkan mengandung lagi anak kedua…hmm…bila dh rezeki kan…terima je…Winking

Sya lak lepas lahirkan ahmad 7 bulan, tiba2 dpt berita nk dpt anak kedua Ira… camni la kalau rancang semulajadi… kalau tk berhati2…Big Grin

Tapi dh rezeki kan…Alhamdulillah…lepas tu mmg berhati2 la…dgn izin Allah berjaya jugak..skrg ni Ira dh 4 tahun, Ahmad lak 5 tahun…rasanya cukup la kan 2 org…penat layan 2 org budak nakal… DohBig GrinBatting Eyelashes

baby

Sebenarnya skrg ni yg disahkan mengandung anak kedua adalah pelakon Sari Yanti Mohamad Nazari.

BARU sahaja mendapat bentuk asal tubuh selepas tujuh bulan melahirkan Barr Al Aliy Eddy Casmady, 10 bulan, Sari Yanti, 27, disahkan mengandung anak kedua pula.

“Saya memang tidak merancang dan tidak kisah mengandung pada bila-bila masa. Selagi masih muda saya mahukan anak seramai mungkin,” katanya ketika ditemui selepas pelancaran drama terbaharu terbitan Astro, Suria Di Cordoba, di Alexis Ampang, Kuala Lumpur.

Sumber : Kosmo

SyamilaMohd

Nasi Ayam Kentucky

Assalamualaikum…

Lunch hari ni makan Nasi Ayam Kentucky…

Abah dan anak2 nk makan ayam kentukcy, ummi & tok ummi nk makan nasi ayam…jadi kita campur la yea…Nasi Ayam + Ayam Kentucky… Winking

Ni la menunya…simple2 je…tapi sedappppp…sape lagi nk puji masakan sendiri kan…tuan yg memasak la…Laughing Batting Eyelashes

DSCF1077n

Nasi ada dalam periuk…malas nk keluarkan lagi…ni baru lepas masak…lepas jumaat baru makan baru makan ramai2…kecuali tok umi…dia kena makan awal…lepas kul 2 ptg tk blh makan dah….nasi la..lain2 makanan boleh..dari dulu sampai sekarang mmg cam gitu…

Takpe…tok umi makan ngn ahmad & ira, abah makan ngn ummi.. Happy

Jom lunch…

SyamilaMohd

Kaedah Perancang Keluarga

Assalamualaikum…

Selamat pagi Malaysia…

Semalam tk de post pun kan kt sini…tk sempat nk buat…ada free tk de idea lak…

Mesti ramai ibu2 yg menggunakan kaedah perancang keluarga kan…ada yg merancang sendiri dan ada yg mengambil ubat2an…apa2pun bergantung kepada keselesaan masing2…

Sya so far rancang sendiri je…tk nak makan ubat sebab setiap ubat ada kesan sampingan dan kesan tu berbeza setiap individu…

Ada yg dapat pil perancang dari hospital kerajaan … tp ada tu pil yg diberikan boleh keringkan air susu…jadi tk sesuai utk mereka yg ingin menyusukan bayi secara exklusif…

Continue reading “Kaedah Perancang Keluarga”

Sayang Ummi Sepenuh Hati

Assalamualaikum…

Ira skrg ni dh pandai…bila sya tanya….”sayang ummi byk mana?”, nanti Ira jawab “sayang ummi sepenuh hati”…Winking smile

Pengasuh la yg ajar tu….kalau tanya sepenuh hati tu macam mana…Ira akan dtg dn bagi ciuman kat pipi…Red heart

Ptg tadi sempat gak layan Cinta Melody…sekejap je…sibuk kat dapur…kesian kat Melody kan…tak habis2 merana…4 lawan 1..camne la nk menang kan..nasib baik Melody kuat semangat…

Tak blh nk citer panjang..sebab tk tgk..malas lak nk godek2 youtube…so baca je la sinopsis kt bawah yea…

Sinetron Cinta Melody Episode 14

Bharata masih bimbang dengan keputusan Anggika yang menginginkan acara pertunangan antara Elang dan Ajeng dipercepat. Kemudian Anggika meyakinkan Bharata bahwa seiring dengan berjalannya waktu Elang dapat menerima cinta Ajeng.

Pesta pertunangan Elang dan Ajeng sedang berlangsung di dalam Restoran. Ajeng dan Elang berdiri berdampingan, tamu-tamu bergantian memberi selamat pada mereka berdua. Wajah Ajeng nampak sangat bahagia sementara Elang sedikit tertekan dengan semua ini.

Sementara itu Melody yang kebetulan melintas di tempat itu kaget saat membaca sebuah papan yang bertuliskan acara pertunangan Elang Ajeng

SUMBER ARTICLE DAN ARTICLE PENUH: http://www.perekacerita.com/2011/05/cinta-melody-1-36-tamat.html#ixzz1NHQp7GxR

Selamat malam…

SyamilaMohd