Minuman Terbaik Untuk Ibu Menyusu

Ramai juga ibu belum tahu minuman apa yang sesuai di ambil oleh ibu sepanjang tempoh menyusu. Sebetulnya semua minuman yang tidak mengandungi kafein sesuai di ambil tapi sebaiknya lebihkan pengambilan air masak setiap hari. Purata dalam sehari ibu perlu minum air sebanyak 3 liter.

Sekiranya ibu ada masalah dalam kuantiti susu ibu, ibu boleh cuba ambil beberapa jenis minuman yang dipercayai mampu merangsang pengeluaran susu ibu TETAPI perlu diingatkan, supply dan demand jangan ditinggalkan.

Ibu tidak perlu menyusu bayi ikut masa yang tertentu, susukan bayi sekerap yang boleh mengikut permintaan bayi ibu2. Semakin kerap bayi menyusu, semakin meriah susu akan dihasilkan, Insya Allah. Namun ia juga seiring dengan situasi ibu itu sendiri. Sekiranya ibu STRESS, ia sedikit sebanyak mempengaruhi pengeluaran dan sekiranya ibu tidak ambil langkah yang sepatutnya, stress berlarutan tidak mustahil susu ibu suatu saat akan kering.

Cara Mudah dan Selamat Atasi Stress, KHAS untuk IBU MENYUSU

Ibu2 boleh dapatkan nasihat daripada kawan2 yang berpengalaman dan boleh juga ambil suplemen yang sesuai untuk atasinya. Stress kebiasannya menggangu ibu sekiranya ibu terlalu penat dengan kerja atau ada beberapa masalah yang membelenggu. Jadi ibu kena bijak mengatasinya jangan biarkan ianya berlarutan.

Dibawah ini saya kongsikan antara minuman yang digalakkan untuk ibu menyusu dalam memperbanyakkan susu badan dan buatkan susu lebih pekat dan berkrim yang telah saya amalkan sejak dari anak ke 2, 9 tahun yang lalu sehinga sekarang anak ke 4. 🙂
.

Minuman Terbaik Untuk Ibu Menyusu
1. Air Masak
2. Longan Kering – masak dengan gula batu
3. Halba – rendam halba dalam segelas air panas, minum bila air dah suam dicampur dengan sedikit madu
4. Lobak putih – boleh buat jus, namun tidak semua mampu… 🙂
5. Oat
6. Susu
7. Jus Buah2an – blend dari buah2an segar dan amalkan setiap hari, bagus untuk susu ibu serta kesihatan ibu dan bayi

 

Susu Lebih Pekat dan Berkrim Waktu Malam

Susu ibu lebih pekat dan mengandungi lemak yang tinggi di waktu malam. Jadi sekiranya ibu2 inginkan anak yang montel boleh la menyusu dengan lebih kerap disebelah malam. Teknik menyusu posisi baring sangat digalakkan untuk sesi penyusuan diwaktu malam untuk bagi ibu selesa setelah bekerja seharian.

Kalau rasa lenguh dibahagian belakang, elok sangat letak bantal peluk di belakang. Insya Allah walau menyusu lebih 30 minit, ibu akan rasa selesa.

Waktu malam-pagi adalah waktu susu hindmilk iaitu susu pekat lebih banyak dari susu cair. Waktu tengah malam juga adalah waktu terbaik untuk buat power pumping. Seeloknya power pumping di buat antara jam 12 malam – 6 pagi.

Foremilk (susu awal)

Susu agak cair kerana mengandugi air yang banyak, mengandungi kurang lemak dan berperanan menghilangkan dahaga

Warnanya kehijauan atau kebiruan

Mengandungi karbohidrat, protein, vitamin dan juga laktosa untuk perkembangan otak bayi

Hindmilk (susu akhir/belakang)

Susu agak pekat kerana kurang air tetapi mengandungi lemak yang tinggi dan berperanan mengeyangkan bayi

Warnanya berbeza dengan foremilk, hindmilk kelihatan pekat dan ‘rich’

Mempunyai kalori yang tinggi untuk memberi tenaga serta tumbesaran bayi

Mummy ingin kumpul stok susu yang banyak? Elakkan stress ditempat kerja dan jangan sesekali skip sesi mengepam. Niat dan semangat juga mesti kuat. Selebihnya jaga pemakanan dan jangan kurang minum air serta berdoa dan bertawakkal kepada Allah semoga perjalanan penyusuan susu ibu dipermudahkan. Amiin.

Mummy inginkan sokongan dalam penyusuan susu ibu? Boleh whatsapp saya di 0179322123 yea.

Happy Breastfeeding ^_^

Apa yang perlu dilakukan bila susu merundum

Sejak dari bulan lepas pengeluaran susu makin merosot…biasa sekali pam dapat 6-10 oz setiap sesi, sekarang ni dapat secara purata dalam 2-3 oz aje….

Jom kaji kenapa susu boleh merundum
1. Sepanjang bulan ramadhan sya hanya pam sekali sahaja di pejabat….di rumah memang tk mengepam…kadang tu ada juga sya skip pam terus….
2. Lepas masuk bulan Syawal sya banyak minum air batu….
3. Sejak tu juga sya banyak skip pam sesi petang….pam sesi tengah hari pun ada sya skip ke sesi ptg…kiranya banyak sya pam sekali sahaja di pejabat….sesekali ada juga pam di rumah selepas balik kerja

1004858_660645103946050_2064311869_n

 

Stok susu dalam chiller [date : 15sept2013]

Natijahnya susu makin merosot….sekali pam dapat maksima 1-3 oz…sehari kadang2 dapat kumpul 4-5 oz sahaja…nampak sangat stok makin menyusut kan…akhirnya stok dalam freezer tinggal 15 oz sahaja….baru la menyesal dengan apa yang sya buat….uhuk3….

Continue reading “Apa yang perlu dilakukan bila susu merundum”

SUSU IBU ANUGERAH TERAGUNG

Tanyalah Ustazah TV9 2013 Episod 34 :  Susu Ibu Anugerah Teragung [Prof. Madya Dr. Harlina Haliza Siraj]

Kalau ada yang terlepas tengok, boleh la tengok kat Tonton yea…sya pun tak sempat nak tengok sepenuhnya…masa tengok tu dah minit2 terakhir…

Marilah ibu2 susu akan kesayangan dengan susu yang penuh berkhasiat dan yang paling mahal…walaupun ada pendapat dikalangan ibu2, nenek yang berfikir bahawa untuk bayi membesar dengan sihat dan aktif, mereka hendaklan diberikan susu formula…

The Secret Garden, The Magical Flower…

Susu formula pula banyak jenama….jadi kebiasaannya mereka lebih cenderung dengan susu yang harga boleh dikira mahal…ada yang mencesah RM80.00 hanya sekadar 900gm….alahai….mahalnyer kan…apapun semua susu formula tetap datang susu lembu yang telah diproses dan diadun dengan pelbagai bahan…

Antibodi-Viaemma

 Antibodi/antiviral melalui susu ibu

Continue reading “SUSU IBU ANUGERAH TERAGUNG”

Bila sikecil Husna berpower pumping

Sebabkan baru lepas power pumping…jadi susu pun baru nak mulakan pemprosesan balik….sudah semestinya susu tak laju macam air terjun…

Jadinya sya pun guna 2 oz susu yang baru diperah dalam botol untuk husna…apapun ianya kantoi…nak suakan botol susu….belum pun sampai dimulut, husna dah pusing kepala dan merengek…mata pejam…bila puting kena dekat bibir, mulut ditutup rapat, langsung tak nak buka….
image

Husna membesar dengan susu ibu sepenuhnya….alhamdulillah

Continue reading “Bila sikecil Husna berpower pumping”

Cabaran ‘Breastfeeding Mom’

Rupanya ramai lagi makcik2 yang tak tahu kelebihan susu ibu….masih mengagungkan susu formula…sebab bagi mereka kalau bagi susu ibu anak tak montel..kecik molek je…bagi susu formula baru anak montel, cantik dan gebu…

Lagi satu pemahaman mereka bagi susu formula untuk memastikan simanja mendapat zat2 yang diperlukan…mereka tak dapat informasi bahawa susu ibu merangkumi keseluruhan nutrien yang diperlukan oleh simanja….

Sepanjang tempoh penyusuan 6 bulan, simanja hanya memerlukan susu ibu sahaja untuk membesar dengan sihat, selepas itu baru simanja akan diperkenalkan dengan makanan tambahan perlahan2….

Makcik2 diluar sana yang masih cetek dalam ilmu penyusuan ni…montel tak semestinya sihat, slim tu tak semestinya tak cukup zat…

Continue reading “Cabaran ‘Breastfeeding Mom’”

Mother’s Room at Hewlett Packet

Bila nak pergi shopping, masalah utama ibu2 yang bf ni adalah mencari tempat yang sesuai untuk menyusu anak masing2…bagi yag pakai tudung labuh ok…cuma kena cari tempat yg sesuai sket…tak pun pakai shawl…tapi tak semua ibu selesa pakai shawl ni…sebab si kecil suka selak2…tak pun tangan kecil tu tak boleh nak duduk diam…

Harap sangat pusat2 membeli belah sediakan lebih banyak bilik2 yang selesa untuk ibu2 menyusu ni kan…dan memberi lebih kesedaran kepada ibu & bapa untuk menyusu anak sekurang2nya 2 tahun…

Lagi satu masalah untuk ibu yang menyusu ni adalah untuk buat sesi mengepam di waktu pejabat…tak semua pejabat menyediakan bilik khas untuk menyusu…ramai ibu menyusu di surau…bagi yang bekerja di syarikat kecil, kemungkinan untuk pam disurau tak ada masalah sebab kedudukan surau yang dekat…

Continue reading “Mother’s Room at Hewlett Packet”

Kisah Benar di Wad

Anak2 dah tidur, kerja ummi kat dapur belum selesai…relax kejap mengadap laptop update blog… (^_^)

Sekadar perkongsian untuk semua breastfeeding mum…

me: “pakcik, kt rumah biase minum susu x?”

pakcik: “hah susu? dgr org sebut perkataan susu pn rs mcm nk muntah!”
me: “aik npe pkcik? allergic ke?”

—anak2 pakcik kt sebelah dah gelak–

pakcik:”x aih..pkcik dulu sukeeee sgt minum susu. hari2 pn mau. tp sejak haritu pkcik jd anti sgt dgn susu” (pkcik trmenung)
me: “uih mcm takot je cite pkcik ni..”
pkcik: “ha nk tau x..ms pkcik umo 23 la pkcik stop minum susu smpai skrng. sebab ape tau? hah adela satu haritu pkcik bru balik jogging. haus sgt. balik2 rumah trus bkak peti ais. pkcik nmpak susu dlm botol. pergh susu sejuk2 mmg best. pkcik pn minumla susu tu sampi abis. tp susu tu lain mcm sket rsnya…..”
me: “basi ke pkcik?”

Continue reading “Kisah Benar di Wad”

Breastfeeding Journey

Hari ni cuti…bestnyer duduk kat rumah…3 hari cuti nampaknya duduk rumah je la layan keluarga….tiada plan pun nak bercuti…sebab next month ada plan besar…hehehe…

Cuti2 ni baru la abang dan kakak boleh main dengan husna sehari suntuk…sampai sikecil tu nak tidur pun tak boleh…tapi walaupun husna tak tidur dia tak de meragam sangat…

Pagi2 lagi dah minum sebotol susu…(susu ibu yang telah diperah)…sebagai ganti sesi penyusuan, sya buat kerja mengepam selama 30 minit…selesai….lepas ni memang kena gigih mengepam sebab permintaan husna dah semakin tinggi…camni la ibu yang berkerja…kena berkorban sedikit masa untuk buat sesi mengepam….untuk memenuhi keperluan anak tersayang…

Bagi ibu yang tidak bekerja, beruntungla tak perlu buat sesi mengepam…anak nak bagi je kan…

Tapi anak juga suara2 sumbang minta ibu2 yang breast feeding ni untuk bagi susu formula…antaranya “kenapa tak bagi susu jenama mahal tu…baru la sihat sikit anak tu…tak payahla kedekut sangat dengan duit”…

My Breastfeeding Journey

Continue reading “Breastfeeding Journey”