Tong Sampah Kitar Semula

Sekarang, masih ramai rakyat malaysia tidak mementingkan cara pembuangan sampah yang betul. Walaupun tong sampah kitar semula dah banyak disediakan oleh pihak kerajaan, namun ia hanya dipandang sepi.

Tong warna BIRU – untuk menyimpan kertas

Tong warna COKLAT – untuk menyimpan kaca

Tong warna JINGGA – untuk menyimpan tin aluminium & plastik

 

TAHUKAN ANDA?

Setiap hari kita memghasilkan 15,000 tan sampah tetapi kita semakin kesempitan ruang untuk menampungnya.

Untuk menghasilkan 1 tan kertas memerlukan 17 batang pokok palm yang berumur tidak kurang daripada 10 tahun.

Kerajaan membelanjakan purata sebanyak RM 130.00 bagi melupuskan 1 tan sampah sarap. ( RM 130.00 X 15,000 tan = RM 1,950,000.00 sehari).

Malaysia mengimport lebih daripada 25,000 tan dengan kos sebanyak RM 4 juta kertas terpakai dari negara luar setiap bulan.

Dengan mengitar semula 1 tin aluminium, kita akan menjimatkan tenaga yang mencukupi untuk menghidupkan peti televisyen selama 3 jam.

Dengan mengitar semula satu botol kaca, kita dapat menjimatkan kuasa sebanyak 100 watt untuk menyalakan mentol selama 4 jam.

Kertas yang dikitar semula dapat mengurangkan 4380 tan sampah sehari. Jumlah ini bersamaan dengan 78,000 batang pokok yang diperlukan untuk membuat kertas. Bayangkanlah betapa kita dapat memelihara hutan kita dengan mengamalkan kitar semula.

Sumber : http://www.mpm.gov.my/ms/mpm/program-kitar-semula

Apalagi kawan2, jom la kita sama2 amalkan cara pembuangan sampah yang lebih sistematik untuk menjaga alam sekitar.

Aplikasi Canggih dan Mudah buat Auto Reply komen di Facebook Page

Sekarang ni tak ada lagi alasan tak ada masa nak reply komen di facebook page. Dengan menggunakan software terbaru TERMURAH di pasaran, anda tidak perlu lagi risau. Aplikasi Canggih dan Mudah buat Auto Reply komen di Facebook Page yang sedang hangat diperkatakan sekarang sangat membantu. Jom berniaga semudah ABC. 🙂

Saya pun tak nak lepaskan peluang bila ada Early Bird Offer sebab harga lebih murah. Group support pun best. Godek punya godek, memang bagus dan sangat membantu. Saya memang syorkan kawan-kawan yang tengah baca post ni dan ada buat biz dan ada facebook page dapatkan robot JOMFB ni. Berbaloi-baloi, confirm tak menyesal.

Anda confirm menyesal kalau tak dapatkan sekarang sebab offer masih berlangsung. Harga asal RM249, tapi offer RM89 sahaja dan akan ditutup bila-bila masa dari sekarang.

Bayangkan, tengah makan goreng pisang di petang hari, dengar deruan air terjun mini depan rumah, tetiba bunyi…tinggg…toottttt… Tengok hp rupanya ada komen masuk, pembantu setia dah tolong jawabkan untuk first engagement. Step selanjutnya adalah follow up je. Pelanggan ni, dorang rasa semakin berminat dan tertarik kalau dorang pm atau komen, seller jawab kurang dari 5 minit. Kalau ambil masa lama, dah basi.

Nak lagi best, buat jawapan berangkai macam masa telefon telekom. Tekan 1 untuk menu, tekan 2 untuk streamyx, tekan 0 untuk bercakap dengan pelanggan kami. Boleh tau kalau nak buat macam ni dalam pm tu. End result, bagi cara buat bayaran terus masuk account. Tapi cara ni tak semua produk sesuai. Nak buat survey pun best ni. Tetiba datang idea dan kebiasannya idea datang dan tersimpan je dalam tu tak keluar2…. hahaha

Ni yang saya buat untuk salah satu page. Lepas robot jawab di private message, beberapa saat kemudian robot robo akan reply di kotak komen. Best ke tak best? Nak try jadi ke tak, meh ramai2 testing pm di post yang saya buat ni. Boleh la post ni jadi femes amos. 😉

Jom klik dan test sendiri —> https://goo.gl/uHZHfz

Dah berjaya tengok hasilnya yang ajaib? Tertarik? Cecepat klik link di bawah ni sebelum tawaran harga super special tamat.

—> http://kit.jombiz.com/jomfb-facebook-automation-tools.html

Dah beli nanti, dah masuk group support jangan lupa bagi salam kat saya tau. Saya aktif juga la seposen dua kat situ. 😉

Darjah 4 belum boleh MEMBACA dengan Lancar?

PENERAJU pertama Program Cepat Membaca since Jun 2009.

****
Darjah 4 belum boleh MEMBACA dengan Lancar?
Masuk Tahun 2017 anak masih tak boleh MEMBACA?

.
****
☆ hubungi:
013 7277028
.
****
Pendaftaran Februari 2017

PROGRAM CEPAT MEMBACA ada penyelesaiannya.
Terbuka kepada pelajar berumur 4 tahun ke atas.
Kita tidak mengajar dgn mengeja. Dengan kaedah fonetik ini telah di praktikkan selama hampir 9 tahun. ALHAMDULILLAH.
.
****
Kami punya testimoni yg sgt ramai dan ramai ibu bapa teruja anaknya boleh membaca dengan baik dan lancar.
.
.
KLIK LINK UNTUK TESTIMONI
.
>>> http://tinyurl.com/testimonipcm <<<
>>> http://tinyurl.com/testimonipcm <<<
>>> http://tinyurl.com/testimonipcm <<<
.
.
*****
Cepat . Cepat . Cepat.
Daftar
TAWARAN HEBAT MENANTI ANDA.
Untuk pendafataran :
013 7277028
Pilihan kawasan
.
* ***** *
Pilihan A ; Larkin
Pilihan B ; Pusat Perdagangan kempas ( Tampoi )
Pilihan C ; Taman Universiti
Pilihan D ; Johor Jaya ( untuk kawasan Pasir Gudang )
Pilihan E ; Senai.

.

**********

Tempoh Pempelajaran PCM Aza Consultant @16 Jam Pembelajaran

11 Kali Pertemuan (11 minggu @ seminggu sekali @ 1 jam setengah)

10 sesi : 1 sesi 1 jam 30 minit, Sesi ke 11 dengan 1 jam belajar

Jumlah keseluruhan = 16 jam

 

Sarang Lebah Kelulut

Sekarang ni kan femes produk madu dari Lebah Kelulut…memang banyak khasiat kalau rajin amalkan madu ni…sejak dari dulu lagi, amalan minum madu awal pagi ketika perut kosong membantu memberikan kesihatan yang lebih baik…

Di rumah maya SyamilaMohd.Com ni pun dah banyak sarang lebah kelulut ada…hehehe…lama tul tak update…bukan takat lebah buat sarang, labah-labah pun ambil bahagian sama…

Bukan tak nak update, kadang ada info nak share..tapi sebabkan notebook rosak…cepat panas dan tak sampai 5 minit, automatic off…terpaksa batalkan…update guna phone pula problem sebab nanti blog tak boleh nak access…blank terus…terpaksa masuk cpanel dan rename folder plugin…

Tak tahu apa masalahnya…malas pula nak fikir dan siasat..biarkan je..maklumla bila dah ada anak 4 ni…tak de masa nak mengadap komputer cari punca.

Alhamdulillah, sekarang dah dapat bersihkan rumah dari sarang lebah dan sarang labah-labah….hasil dari tolong kawan buat kerja2 yang berkaitan dari jauh…Johor – Kemaman….dapatla sedikit income…sambil2 layan anak dan uruskan keluarga….dapatla beli notebook baru khas utk buat kerja2 yang berkaitan…tapi harta syarikat la kiranya..sebab bos sponsor…apapun bos aka my best friend sejak 20 thn lalu memberi pelepasan untuk menggunakan buat2 kerja peribadi… ^_^

Siapa kata suri rumah tidak ada income…ada juga tau kalau rajin cari peluang….usaha tangga kejayaan….bila ada income sendiri dari rumah ni…boleh la beli apa yang diidamkan….kerap la en posman dtg hantar barang…abang gdex go shop dan abg pos laju la yg femes dtg rumah…rajin bebebor….hehehe

Terlajak tajuk Lebah Kelulut, jom la kita berkenalan dengannya…jom

Apa Itu Lebah Kelulut?

Lebah kelulut atau kelulut sahaja (juga digelar meliponini) ialah lebah tidak bersengat yang menghasilkan madu sama seperti lebah madu. Dianggarkan hampir 500 spesis kelulut terdapat di seluruh dunia. Lebah kelulut boleh didapati di kebanyakan kawasan-kawasan tropika dunia, seperti Australia, Afrika, Asia tenggara, dan kawasan tropika Amerika. Madu kelulut dikatakan mempunyai pelbagai khasiat dan lebih tinggi khasiatnya jika dibandingkan dengan madu lebah. Kelulut menyimpan madu di dalam tempayan kecil yang dilapisi propolis. Madu kelulut tidak putih seperti yang didakwa. Lebah ini penting sebagai agen pendebungaan di hutan-hutan dan kebanyakan spesis buah, bunga, sayur dan tanaman lain.

Kelulut ini menghasilkan madu dan propolis yang kaya dengan antioksidannya. Berbeza sedikit dengan madu biasa, madu dari lebah Kelulut ini berasa sedikit masam dan berwarna lebih cerah. Propolis pula boleh berfungsi sebagai antikulat, antifungus, antibakteria dan antiradang yang biasanya digunakan sebagai bahan aktif dalam kosmetik, krim dan tablet.

Lagi info boleh ke >>> http://www.encikshino.com/cara-menternak-lebah-kelulut/

cara-topping-sarang-kelulut-di-rumah

Ni la rupanya sarang lebah kelulut…dikatakan madu lebah kelulut dapat atasi masalah penyakit kanser, diabetis mellitus, strok, hepatitis, kanser, hipertensi, batu karang, mampu menurunkan paras glukos pesakit diabetes dan berkesan untuk menecegah kanser dan gout.

 

Pengantin Paling Muda

Kecil-kecil dah dijodohkan…besar nanti tak tahu la macam mana mereka berdua ni kan…

Majlis meriah ini hanya berlaku di Thailand…dan mereka berdua ni adalah kembar…dah menjadi adat disana, pasangan kembar berlainan jantina perlu dikahwinkan untuk mengelakkan kejadian buruk…. comel je kan…hehehe

11012056_563392780477581_1018220898376863476_n

A Thai couple held a wedding ceremony for their 4-year-old twin son and daughter to dispel bad luck, a television station reported. About 100 guests witnessed the wedding of Kaenpeth and Kaenploy Kaenchan, conducted according to folk and religious belief that mixed twins should marry to prevent untimely death. The ceremony carries no legal standing. The twins wore traditional costumes and performed rituals that ended with an exchange of a kiss on the cheek. Each received a diamond ring and 99,999 baht ($2,702) in cash from relatives. Many Thais consider nine a lucky number. Samruay Kaenchan, their mother, told Independent Television that she believed the wedding would serve as a protective measure and prevent an accident from befalling her children. The twins are not expected to marry each other again when they grow up, though the ceremony is believed to prevent them from growing too far apart as they become adults. The ceremony was followed by a reception at the couple’s home in Chon Buri province, about 70 kilometers (50 miles) south of Bangkok.

12227041_563392563810936_2764676784993344457_n

12235106_563392557144270_7245040480384113139_n

12249694_563392843810908_876336521997837757_n

12249779_563392733810919_7814321819205264633_n

12250164_563392823810910_3848394666769842226_n

Dettol Sebagai UPT

Dettol Sebagai UPT | Rupanya baru ku tahu yang pelbagai cara boleh dilakukan untuk cek samada seseorang ibu itu hamil atau tidak. Caranya senang sahaja, ibu perlu letak 10ml dettol dalam bekas kemudian letak 10ml urin dalam bekas dettol tersebut.

Sekiranya urin dan dettol tak bercampur, kedua2nua terpisah dan ada macam oily terapung di atas permukaan (macam air dan minyak) maknanya positif.

Dan kalau urin dan dettol tu bercampur jadi seperti warna susu (seperti campuran air + dettol) maknanya negatif.

Dettol Original - Body Wash  250 ml

Siapa antara ibu2 yang ada simpton kehamilan tu kan, boleh la cuba…tapi pastikan dettol dah tersedia di rumah la yea…kalau tak de baik pergi beli je pregnancy test di farmasi…

Hot!!! Set Kesuburan Suami Isteri… Thumbs up

Cara lain adalah dengan menggunakan bleach/clorox. Sekiranya hasilnya berbuih-buih…result adalah +ve pregnant…tahniah…kalau tak berbuih dengan rancak…hasilnya –ve…tapi jangan pula sedih….belum ada rezeki tu…

download

Work at Home Mother

Seronok kan bila dapat bekerja sambil layan anak2….layan pelanggan sambil layan anak2…ramai ibu2 yang inginkan situasi seperti ini namun tidak semua boleh…sebab masing2 ada peranan dalam kehidupan yang penuh kompleks.

Sekiranya ada peluang, apa salahnya ibu2 ambil kan…tidak rugi pun sebab banyak peluang terbuka bagi ibu2 untuk bekerja dari rumah tanpa memerlukan modal yang banyak atau tanpa satu sen pun modal permulaan..

Modal permulaan hanyalah yuran yang perlu dibayar sekali seumur hidup. Yuran pula tidak mencecah RM100 pun…apa yang ibu2 perlukan adalah keazaman yang kuat untuk menaik taraf kehidupan keluarga dan tidak mudah putus asa dan mengalah.

work at home mother

 

Continue reading “Work at Home Mother”

iPhone 5 Gadget Impian

Saya bukan peserta contest yea…hanya pengundi dan penyokong sahaja…persaingan semakin sengit untuk merebut hadiah utama iPhone 5 dalam contest iPhone 5 Gadget Impian anjuran blogger hebat masa kini…Denaihati

Rupanya memang ramai peminat iPhone 5 ni kan…tak termasuk saya la yea…sebab saya ni bukan kaki gadget pun…(walhal tak de duit nak beli….hahahahaha)

Teringin juga nak guna produk keluaran Apple ni…tapi mampu guna iPod je….dah ok la tu kan…sekurangnya ada juga lambang Apple kat belakang….ada ke yang nak bagi iPhone 5 Percuma yea….hik3…

Pihak Denaihati memang selalu anjurkan contest dan menawarkan hadiah yang menarik…setiap peserta akan cuba pelbagai cara untuk meraih undi dan bersaing secara sihat untuk merebut hadiah utama….

Continue reading “iPhone 5 Gadget Impian”

Foremilk vs Hindmilk

Orang Dulu2 Cakap…Kalau Nak Menyusu Anak Kena Bagi Belah Kanan Dulu, Baru Belah Kiri…kononnya belah kanan itu nasi, belah kiri air…jadi ikut teorinye kena lah makan nasi dulu baru minum air kan…

Kalau ikutkan yang sebenarnya, kedua2 belah sama je khasiatnya… iaitu baby akan mendapat khasiat foremilk (susu awal) dan hindmilk (susu akhir) setiap kali sesi penyusuan….

Tiada istilah belah kanan “nasi” atau belah ‘kiri” air yea ibu2 sekalian… (^_^)

Biasanya 10 minit pertama lebih banyak Foremilk (susu agak cair kerana mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan berperanan untuk menghilangkan dahaga), selepas tu baru baby akan mendapat khasiat Hindmilk  (susu agak pekat, kurang air tetapi mengandungi kandungan lemak yang tinggi dan berperanan mengenyangkan bayi serta mempunyai kalori yg tinggi dan penting untuk memberi tenaga serta tumbesaran baby)…

Sebab tu ibu2 digalakkan menyusu bayi sekurang2nya 15 minit untuk memastikan bayi mendapat khasiat yang secukupnya… Continue reading “Foremilk vs Hindmilk”

Cara Semak Saman Trafik dan Bill secara Online

Tgh hari tadi tetiba rasa nak cek saman je…maklumla 2-3 bulan ni banyak sgt speed drive…tp tk de la laju mana pun…maksima 120km/jam sahaja….tk lebih dari tu….kalau rasa tk laju mana pun tp bila tgk meter dh sampai 120 slow down sket…takut nk bawa laju2….kan kalau jadi2 apa…susah nk kawal…bahaya tu…

Bawa 100km/jam pun bahaya tau…tp sya tk de la selalu…biasa bawa bawah 100km/jam…

myeg

Bimbang juga takut kena saman masa bawa laju tu…mana la tahu kan…

Bila nk semak tu kan..malas la pula nak cari link untuk semak online…format sms pun tak tahu…sebab kan kemalasan untuk buat carian…terus masuk ke myeg.com.my

Daftar ambil masa seminit sahaja…bukannya lama pun…pastu boleh buat pilihan nak semak bahagian mana …senang kan…

Nasib baik tak ada saman trafik yg masuk….alhamdulillah…

Alang2 dah daftar kan…sya pun semak sekali Bill Streamyx

Continue reading “Cara Semak Saman Trafik dan Bill secara Online”