Tudung kanak-kanak


Bahaya Suplemen

Pengambilan suplemen bukan boleh diambil mudah. Ini kerana tanpa pemahaman yang betul, ibu yang amalkan suplemen boleh mengundang bahaya.

Suplemen diperlukan untuk menampung kekurangan nutrisi dalam badan. Namun, pengambilan air yang mecukupi juga sangat penting. Tanpa minum air yang secukupnya, suplemen tidak akan berkesan malah ia akan memberi kesan buruk kepada tubuh badan.

air-masak-untukkesihatan

Oleh yang demikian, bagi ibu yang ingin atau yang telah amalkan pengambilan suplemen, pastikan ibu minum air secukupnya setiap hari sekurang2nya 3 liter. Ibu juga boleh tahu yang air dalam badan sudah mencukupi apabila air kencing jernih tidak kuning.

Sebaiknya elakkan minum air berkafein secara berlebihan.

Ibu juga perlu dapatkan suplemen yang organic yang diluluskan oleh kementerian kesihatan Malaysia. Cara nak tahu supelemen organic atau tidak apabila dalam botol tidak mengandungi bungkusan silicon.

Harap ia sedikit sebanyak membantu ibu memahami kenapa pengambilan suplemen boleh membahayakan diri walau matlamat asal untuk kesihatan.

suplemen-fitness-480x360

Apapun, pengambilan suplemen tidak menjadi satu kewajipan. Ibu boleh cuba amalkan pemakanan yang sihat, namun bagi ibu yang bekerjaya bukan mudah untuk menyediakan makanan yang bernutrisi setiap hari kan. Jadi, ibu boleh ambil suplemen dan ibu WAJIB minum air masak yang secukupnya. Sila JANGAN skip walau sesibuk mana sekalipun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge