Tudung kanak-kanak


Qada’ dan Qadar

Subhanallah, kami sekeluarga diuji dengan ujian yang sedikit dari Allah swt. Ibu mengalami kemalangan yang teruk 4 bulan yang lalu ketika dalam perjalanan pulang dari majlis perkahwinan cucunda tercinda. Alhamdulillah abang dan anak saudara selamat, Cuma ibu je yang mengalami banyak kerosakan dalaman. Maklumla ibu pun dah uzur sangat, tangan langsung tidak boleh berpegang kuat dan kaki pun tidak gagah seperti selalu.

Namun, ibu tetap juga ingin pergi hadiri majlis kahwin cucunda walaupun perjalanan memakan masa 5 jam lebih. Apapun, suratan takdir tidak siapa yang boleh menghalang. Akibat dari kemalangan tersebut, ibu terlantar tidak bermaya di atas tilam hanya mampu mengerang kesakitan. Kami hanya mampu memujuk ibu supaya bersabar dan menyapu ubat dan buat urutan dibahagian luar. Namun ibu masih mengadu kesakitan dan sepanjang malam tidak dapat tidur lena kerana yang sakit adalah bahagian dalaman. Mengikut doctor, tulang ibu banyak yang rapuh dan pecah, manakala tulang yang patah ketika kemalangan walaupun dah bersambung namun tidak dalam kedudukan yang betul.

i-love-u-ibu

Subhanallah, Allah nak uji kami dalam memberikan jagaan yang terbaik untuk ibu. Walaupun terpaksa bersengkang mata sepanjang malam, tapi ada juga terlelap sebabkan terlalu mengantuk, namun Alhamdulillah kami lakukan dengan penuh rasa kesyukuran kerana ibu masih bersama kami.

Sesekali bila ada antara kami yang buat lawak, ibu tersenyum. Walaupun senyuman hanya dalam beberapa saat, itu dah cukup buatkan kami gembira. Sekurang2nya ibu masih mampu tersenyum.

Semoga ada sinar kesembuhan untuk ibu, boleh kami bawa ibu jalan2 seperti sebelumnya. Amiinnn.

Ibu adalah ibu mertua ku sejak 15 tahun yang lalu. Kami tinggal sebumbung sehingga kemalangan berlaku. Sebelum kemalangan, kemana kami pergi, sekiranya ibu ada kelapangan dan diberikan kesihatan yang baik ibu akan ikut bersama2. Sekiranya ibu ajak pergi kemana2 dan pada waktu itu kami kepenatan, akan cuba penuhi permintaan kerana bila ibu gembira itu yang buatkan kami bahagia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge