Tudung kanak-kanak


Tutorial Cara Tetapkan OpenCart

[Updated : 25.10.2015]

Laman web asal yang pernah dikongsikan disini telah ditukar kepada own domain…jadi gambar tutorial dengan view yang sebenar tidak sama….apapun cara setting tetap sama walaupun sekarang opencart dah berwajah baru…boleh ke post Tutorial Setting Weight Based Shipping Opencart untuk paparan terkini opencart version 2.0.1.1

Boleh ke UmmieNBaby untuk paparan OnlineShop terbaru… terima kasih… ^_^

 

[April 2014]

Salam semua

Dah lama tak buat tutorial…tak tahu dari mana nak mula untuk Tutorial Cara Tetapkan OpenCart….apapun inilah yang termampu saya buat…sila komen jika perlu diperbaiki yea…akan dikemas kini dari semasa ke semasa sekiranya ada permintaan….

Step 1 : System

Setting Store OpenCart anda dengan maklumat yang berkaitan

 

step 1.1.1

 

step 1.1.3

Step 2 : Extension

Edit OpenCart Modules yang berkaitan untuk menceriakan lagi Store OpenCart anda

modules

Fungsi OpenCart Modules adalah untuk memberi informasi kepada pelanggan dan mencantikkan lagi Web Store OpenCart kita.
Untuk dapatkan pelbagai jenis OpenCart Modules…boleh la ke OpenCart….yang berbayar ada..yang percuma pun ada….pilihan ditangan..pilih apa yg perlu sahaja yea

Untuk Paparan Lebih Jelas, Sila ke SyamilaShoppe… ^_^

step 2.3

OpenCart Modules yang saya anggap penting adalah
– Custom Footer
– Categories
– Payment
– Shipping
– Selebihnya, anda yang tentukan…boleh rujuk module yang saya dah install…apapun tak semua module ni saya guna…saya install untuk tengok kesesuaian…sudahnya dah malas nak unistall balik…biarkan je ler di situ… 😉

Untuk Paparan Lebih Jelas, Sila ke SyamilaShoppe… ^_^

Ok….seterusnya saya akan tunjukkan apa yang perlu diketahui

Position
– Bila anda klik edit OpenCart Modules yang anda inginkan…terdapat 4 pilihan yang boleh anda pilih
– Content Top/ Bottom akan meletakkan Menu Account di atas/di bawah content…boleh tengok contoh di bawah
– Column Left/Right akan meletakkan Menu Account disebelah kanan/kiri Store…boleh tengok contoh di bawahposition

position account

 Untuk Paparan Lebih Jelas, Sila ke SyamilaShoppe… ^_^

Layout
– Bila dalam OpenCart Modules yang anda pilih ada pilihan menu ini…ia bermaksud anda inginkan OpenCart Modules muncul dalam Layout yang sepatutnya..
– Contoh : Banner… saya memilih untuk meletakkan Logo SyamilaShoppe di sebelah kiri dan ia akan tetap disitu bila customer klik Menu Categories atau Home sahaja.
– Gambar di bawah adalah untuk tengok kedudukan yang telah saya pilih
– Untuk tetapkan banner/logo…selepas anda set kan kedudukan, sila ke System > Design > Banner > Insert New > Save bila dah selesai

logo

Sort Order
– Ini adalah untuk menyusun mengikut susunan yang anda inginkan
– Fungsi ini banyak terdapat bila anda setting product atau categories
– Untuk lebih jelas..boleh rujuk gambarajah dibawah (Step 3)

 Untuk Paparan Lebih Jelas, Sila ke SyamilaShoppe… ^_^

Step 3 : Catalog
– Categories – Tetapkan Categories yang anda ingikan dalam OpenCart Store dan susun ikut turutan yang anda mahukan dengan isi nombor di bahagian Sort Order
– Options – sekiranya produk ada pelbagai saiz atau warna
– Manufactures – jika anda ingin letakkan manufactures setiap produk
– Products – terakhir baru anda masukkan produk yang berkaitan..sekiranya anda terus masukkan produk…kena save dan ke bahagian option utk tetapkan saiz pula….leceh la sket kan…apapun permulaan je yang penat.. 😉

sort order

Top Menu

 

Step Seterusnya

– Anda boleh la try and error apa yang patut yang selebihnya….selebihnya itu simple2 sahaja….

Selamat Berjaya… ^_^

Comments

  1. Elia says:

    tutorialnya sangat membantu, ada tutorial bikin template sendiri ga ? saya pengen belajar soal theme atau template. trs apa maksud dari custom footer?
    Elia recently posted..Motif Seragam Batik Solo Printing Pemesan Dalam Jumlah minimum 10 potong (2)My Profile

    1. syamila says:

      tutorial bina template sendiri tak ade…cara nak instal theme je ada

      custom footer tu utk letak contact number, facebook, dll

  2. AIDA SYAZWANI says:

    salam puan syamila

    saya masih tak berape jelas.

    kalau saya nak install openchart ni? saya kena beli web hosting dari open cg=hart ke? or saya beli web hostind dr tmpt lain then install sendiri open chart ni..

    mohon penjelasan

    terima kasih

    1. syamila says:

      salam puan aida…maaf lambat reply yea

      puan hanya perlu beli web hosting dan domain….open cart nanti install sendiri dari cpanel..biasa penyedia hosting dah sediakan pelbagai software untuk pelanggan….

  3. haza says:

    sgt berharap tutorial tambah fb like box di opencart mcm web puan tu, terima kasih in advance 🙂

    murah rezeki puan, inshaaALLAH
    haza recently posted..Swaddle Pod Bedung Moden Berzip Terbaekk (y)My Profile

    1. syamila says:

      entri siap nanti sy email yea…..

  4. haza says:

    salam puan, blh buat tutorial tambah fb like box di opencart mcm web puan.. tercari2.. x fhm sgt .

    terima kasih sgt2

    1. syamila says:

      akan diusahakan…

  5. puanbee says:

    kak sya .. theme biasa takde custom footer tu .. apa pun terima kasih ..penat2 buat tuto .. hehee muahh sket …
    puanbee recently posted..Review Medina Essential selepas 3 bulan mengamalkan nya.My Profile

    1. syamila says:

      bee….custom footer tu blh install….

  6. Ummi Hanie says:

    rajinn kak sya…

    nanti tutorial upload template/theme lak yer… 😉

    ni dok try n error jaa.. google2

    1. syamila says:

      ada masa akan buat tutorial bhgn 2…..try n error best….penat tp berbaloi2x…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge