Tudung kanak-kanak


Cara Elakkan Bayi Kembung Perut

Biasanya ibu menyusu ni banyak pantang larang kan nak makan itu, nak makan ini…sebab takut bayi kembung perut…ada yang kata roti tak boleh makan dalam pantang….bayi kecil lagi, nanti kembung perut….

Alhamdulillah, saya makan je roti…my baby tak de kembung perut pun…..dan saya makan je apa yang boleh dimakan selepas pantang, ada yang kata kacang tidak bagus untuk perut bayi…saya makan baby ok je…cuma pantang makanan yang sejuk…sebab tidak bagus untuk urat…

Sebab saya dah bersiap sedia dengan tips untuk atasi kembung perut perut bayi…alhamdulillah ianya serasi…syukur

Cara Elakkan Bayi Kembung Perut

Cara Elakkan Kembung Perut Bayi

  • Setiap kali selepas mandi, buat urutan I Love U diperut bayi, boleh gunakan apa2 minyak yang khas untuk baby…saya guna minyak mastika ajer….selepas urutna perut….sapukan dibelakang, kedua belah bawah betis dan akhir sekali tapak kaki…akhir sekali buat senaman kayuh basikal perlahan2
  • Selepas bayi menyusu, sendawakan bayi….saya tidak pernah tepuk belakang untuk sendawakan my umar…hanya dukung atas bahu….pegang belakang sahaja….my umar akan sendawa dengan jayanya….
  • Banyakkan bawang putih dan halia dalam menu harian ibu2…halia kan bagus untuk buang angn dalam badan….menu paling saya suka….tumbuk halia dan bawang putih banyak2….letak garam dan kunyit…perap kan dengan ayam sejam…lepas tu goreng garing….halia n bawang goreng yang hancur serta garing sedap dimakan macam tu je…for me ler…hehhee

Cara Hilangkan Kembung Perut Bayi

  • Kalau dah amalkan pelbagai cara untuk elakkan kembung perut bayi tapi bayi masih alamai kembung perut, boleh tungku perut bayi dengan tungku herba bayi…..
  • Sebelum tu buat dulu urutan I Love U, gosok belakang, bawah kedua2 betis dan tapak kaki serta senaman kayuh basikal…boleh guna apa2 minyak yang sesuai untuk bayi ibu2…
  • Tiarapkan bayi atas lutut ibu dalam keadaan ibu bersila…gosok dan tepuk2 sikit belakang badan bayi…selang seli dengan urutan di belakang betis bayi….urut sampai bayi sendawa…Insya Allah berkesan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge