Tudung kanak-kanak


Sakit Dada Selepas Bersalin

Sejurus selepas bersalin saya mengalami sakit dada…tapi tak bagi tahu pun ke nurse…bila nurse tanya ada tak sakit dada dan sesak nafas….

Memang menyeksakan juga bila sakit dada serentak dengan sakit belakang…apa yang saya buat adalah kawal pernafasan…tarik nafas dalam2 dan lepas secara perlahan…ianya berhasil dalam mengurangkan kesakitan…

momnbaby

Lagipun saya hanya sakit dada dan belakang…bukan nya sesak nafas…dan ia berlaku akibat tekanan yang kuat ketika proses meneran bayi keluar…lagipun masa tu suami tak ada..tak sempat nak masuk..baby umar tak sabar nak keluar…

Kebetulan pula baby umar ada masalah dalam pernafasan dan kena ditempatkan dalam inkubator untuk bekalkan oksigen dan antibiotik terpaksa diberikan kerana ada jangkitan kuman dalam paru2…

Susu ibu kurangkan kematian kanak2 Thumbs up

Penyusuan susu ibu pula terpaksa ditangguhkan…hari ke3 baru pengembaraan penyusuan susu ibu untuk baby umar bermula…

Setiap yang berlaku ada hikmah kan…sebabkan baby umar tidak ada…jadi saya boleh berehat secukupnya…hari kedua sakit dada dan belakang makin berkurangan…

Apapun, sekiranya ibu2 ada alami sakit dada serta sesak nafas, jangan dibiarkan…kerana ia boleh mengundang bahaya…

Sakit dada
Jika anda mengalami kesakitan pada dada, ia mungkin disebabkan oleh jangkitan dada atau ketegangan otot tegang akibat meneran semasa bersalin. Namun begitu, ia juga mungkin tanda sejenis embolisme pulmonari dan tidak harus diabaikan. Jika anda mengalami kesakitan, sesak nafas atau batuk berdarah, anda mesti segera pergi ke hospital.

http://www.babycenter.com.my/a1043311/simptom-selepas-bersalin-yang-tidak-boleh-anda-abaikan#ixzz3D3Pxch7J

Comments

  1. Lyafrina says:

    lya ada mgalaminya sehari slps bersalin..smpai x sedar diri & msuk icu.. msa tu tiba2 dada rsa sakit sgt mcm di hempap..nk ckp x boleh..lps tu rsa semuanya gelap

    1. syamila says:

      teruk jugak tu…apapun…alhamdulillah selamat….

  2. Qaseh Vee says:

    tak ada pengalaman lagi …
    Qaseh Vee recently posted..Kerabu Kobis MerahMy Profile

    1. syamila says:

      alhamdulillah.. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge