Punca Bayi Besar Dalam Kandungan



Kebiasannya berat bayi normal dalam kandungan di saat2 akhir kehamilan adalah antara 3.4kg – 3.5kg. Punca bayi besar dalam kandungan selalu dikaitkan dengan masalah ibu semasa hamil seperti kencing manis.

Bayi besar dari usia kandungan adalah bayi yang mempunyai :

  • Berat lahir adalah melebihi 90th percentile untuk usia kandungannya (umur kandungan dalam kiraan minggu).
  • Bayi-bayi ini mempunyai berat lebih daripada 90% dari semua bayi didalam lingkungan usia kandungan yang sama.
  • Bayi-bayi yang mana beratnya berada didalam kawasan melebihi garisan 90% di dalam carta pertumbuhan bayi dalam kandungan.
  • Secara amnya, bayi yang cukup bulan dan berat badannya melebihi 4 kg adalah dianggap bayi besar dari usia kandungan.

Sumber : http://www.myhealth.gov.my/

Saya pun disahkan bayi besar dalam kandungan bila kandungan masuk 37 minggu. Doktor di klinik desa mendiagnosis pada waktu itu berat bayi dah pun 3.6kg…baru 37 minggu tu…lagi 3 minggu sebelum due date…ada kemungkinan berat badan baby sampai 4 kg kot….tak tahu nak kata apa….

Dapatkan SET KEHAMILAN LENGKAP terbaik di Pasaran SEKARANG…!!!

download

Antara Penyebab Bayi Besar Dalam Kandungan

Kebiasannya bayi besar dari usia kandungan disebabkan

  • ibu adalah masalah  paras gula tinggi dalam badan atau kencing manis
  • keturunan – ibu atau bapa bersaiz besar
  • peningkatan berat badan terlalu banyak…

Apapun, dua masalah di atas memang bersih…cuma yang kedua tu je berkaitan…hubby berketurunan arab…baka besar…jadi ada la kot kemungkinan bayi ke4 ni besar sikit….Open-mouthed smile yang lain2 tu nak kata berat badan naik terlampau2….hmmm…memang tak ler…sebab berat asyik turun naik aje…kesudahannya dari awal mengandung sehingga sekarang dah nak masuk 39 minggu…kenaikan berat badan hanya 7 kg sahaja….doktor siap pesan…jangan makan nasi banyak2 yea….alahai doktor…puasa2 ni memang saya makan nasi la yea…saya kan suka makan nasi….sebelum ni lagi la banyak makan nasi…3/4 kali dalam sehari…alhamdulillah 3 orang anak yang lepas berat badan ok je….tapi itula…berat badan mereka…polanya menaik….pertama 2.9, kedua 3.2, ketiaga 3.6…ada kemungkinan kot ke4 ni 4kg….wallahualam…tunggu dan lihat je la bila baby keluar nanti….yang utama kami berdua selamat…dan bayi sihat walafiat….Insya Allah

Pakej Penambah Tenaga Al Ansar

Ada juga mitos yang mengatakan pengambilan vitamin Shaklee punca kenaikan berat badan bayi dalam kandungan….saya pun ambil sumplemen shaklee juga ni….tapi dari info rakan2…tak semua yang ambil bayi besar dalam kandungan…hanya segelintir sahaja….kebetulan je tu kan…sebab yang tak ambil suplemen shaklee pun ada yang lahirkan bayi besar….keturunan le tu kot….tapi kebiasannya ibu yang ada masalah kencing manis memang sangat berisiko melahirkan bayi besar nanti….

vit utk ibu hamil

“Ramai wanita yg salah anggap multivitamin spt obimin atau lain jenama yg diberikan waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar waktu lahir. Pil vitamin ini penting utk kesihatan ibu dan utk bina darah utk cegah kurang darah waktu bersalin. Pil kalsium utk bina tulang, folic utk keperluan semua sel2 baru utk janin dan fish oil sebagai sumber omega3 dan DHA utk sel2 otak bayi utk jadi anak pintar. Setelah bersalin TERUSKAN makan supplemen2 tersebut utk cepat pulih rahim dan kekuatan badan serta utk susu ibu yg berkualiti. Saya cadangkan pil2 tersebut patut dimakan terus menerus hingga akhir hayat seseorang wanita.” –  Dr Hamis Arshat

Hmmm…doktor pakar pun menyarankan pengambilan suplemen sejak dari hamil, selepas hamil dan selamanya….

Set Penyusuan Terbaik? Jom dapatkannya dengan harga yang berbaloi2x….

Disebabkan doktor tidak pasti, jadi dengan rasminya saya dirujuk kepada pakar O&G…selepas scan yang keberapa kali….rasanya kali ni la kena scan paling banyak…doktor sahkan berat badan bayi hanya sekitar 3.2kg – 3.5 sahaja…apapun doktor kata, kemungkinan ianya berubah bila bayi dilahirkan nanti…maklumla kan kerja2 meramal ni komputer yang lakukan…kemungkinan lebih dan kemungkinan kurang…

Hmmm…tak sabar dah nak cium dan peluk bayi nanti…lambat pula masa berlalu….semoga kelahiran yang ke4 ni dipermudahkan seperti kelahiran yang sebelumnya…..Insya Allah….

7 thoughts on “Punca Bayi Besar Dalam Kandungan

  1. nuyul alom March 26, 2015 at 6:23 pm

    salam kak…sy skum da msop 33weeks..tp anak lam kandungan da cecah 2.5…doc ckp anak besar…kawan2 kt pjbt ckp besar jgk,dioram ckp 6t nk capai tarikh d.u baby bole g 4 kilo…risau sngt3

  2. nuyul alom March 26, 2015 at 6:22 pm

    salam kak…sy skum da msop 33weeks..tp anak lam kandungan da cecah 2.5…doc ckp anak besar…kawan2 kt pjbt ckp besar jgk,dioram ckp 6t nk capai tarikh d.u baby bole g 4 kilo…risau sngt3

    • syamila April 1, 2015 at 5:35 pm

      salam dear…. dh rujuk pakar o&g ke…. akak pun ramai yg kata besar….tp pakar kata biasa je…. bersalin baby 3.4 kg… normal… 😉

  3. titan July 24, 2014 at 10:40 pm

    kalau tak membesar..rasa pelik la plak. hehe
    titan recently posted..Spa Ampang Aishah Radhiah.My Profile

    • syamila July 25, 2014 at 9:42 pm

      Hehhehe..mmg pelik la kan…tp kalau besar sgt…susah pula nk bersalin…. 🙂

  4. Denaihati July 23, 2014 at 9:14 am

    Semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti. Ikut nasihat doktor insyaAllah semuanya ok nanti.
    Denaihati recently posted..Cabaran Duit Raya Aidilfitri 2014My Profile

    • syamila July 24, 2014 at 12:12 pm

      Insya Allah…..

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge