Kaji Selidik Kenapa Susu Ibu Kurang – Bahagian 1



Kebiasaannya bila jumpa ibu2 yg tidak menyusu bayi dengan susu ibu..saya akan bertanya kenapa bagi susu formula…..rata2 yang bagi jawapan adalah sebab tidak ada susu…susu makin kurang….bila tanya apa usaha untuk banyakkan susu ibu……hanya menggunakan 2/3 cara dari 10 cara yg boleh dicuba….

Jom dapatkan produk Multivitamin VITALEA Tertua Di Dunia di SINI.

Ada kes ibu bapa yg risau kenapa anak dia sembelit…walhal baru berumur 50 hari…bila ditanya rupanya dh bagi susu formula…sedangkan ibu bayi tersebut banyak susu…siap basah baju…tapi sebabkan ilmu penyusuan hanya 10% sahaja…jadi bayi dah diberi susu formula…tak sempat nak buat stok katanya…

Ibu2 hanya perlu rajin mencari ilmu yg berlambak dalam internet…tak perlu tunggu disuakan ilmu satu persatu….

INVERTED NIPPLE BUKAN ALASAN UNTUK TIDAK MENYUSU BAYI…SEBAB BAYI MENYUSU DIBAHAGIAN AROLA…BUKAN NIPPLE

Jom kita kaji kenapa Susu Ibu Makin Kurang

susu makin kurang

1. Adakah ibu cuba berdiet?

  • Menjadi idaman ibu2 untuk kembali langsing selepas melahirkan bayi kan…apapun ibu2 tidak perlu amalkan diet yang melampau sehingga mengganggu corak pemakanan ibu2 yang akan membekalkan pelbagai nutrisi untuk ibu dan bayi
  • Penyusuan Susu Ibu sepenuhnya adalah salah satu cara diet yang paling berkesan
  • Badan membakar hampir 20 kalori untuk membuat hanya satu auns susu ibu..jadi jika bayi ibu2 minum 19-30 auns sehari, ibu2 telah dapat membakar secara purata 380-600 kalori sehari….

diet

2. Pam secara berjadual?

  • Adakah ibu2 pernah skip pam sebab terlampau sibuk? Jika ya…ini adalah salah satu faktor pengeluaran susu makin kurang kerana otak mendapat signal yang ibu2 tidak perlu pengeluaran susu yang banyak…
  • Jangan skip jadual mengepam…kalau skip sesekali tu boleh dimaafkan…apapun hendaklah diganti dengan membuat power pumping di malam hari…

Jom dapatkan produk Multivitamin VITALEA Tertua Di Dunia di SINI.

3. Minum air secukupnya?

  • Bab minum air ni ramai juga ibu2 yang gagal menyempurnakan misi minum air 3 liter sehari minimum
  • Alasan…sibuk sangat sampai tidak ada masa minum air…jika minum air kurang, macam mana susu nak banyak…susu kan air…jadi air dalam badan ibu2 dah tak mencukupi, secara automatik susu yang terhasil pun kurang la juga kan…
  • Walaupun ibu2 dah makan pelbagai suplemen penggalak susu yang banyak dipasaran terutama Set Menyusu Shaklee…tapi ia tidak berkesan kalau ibu2 gagal minum air secukupnya

63154_557621920930575_786151682_n

4. Stress dengan kerja?

  • Stress juga satu masalah yang boleh membuatkan susu ibu2 merundum dan seterusnya misi untuk menyempurnakan penyusuan susu ibu terbantut…
  • Jadi apa yg perlu ibu2 lakukan adalah sentiasa berfikiran positif setiap masa….kerja bertimbun2? nak kena siapkan dalam tempoh tertentu? buat setakat yang termampu….fikir yang bayi comel menunggu dirumah untuk ibu2 bawa pulang bekalan susu utk hari2 berikutnya…
  • Set masa mengepam…bila tiba waktu mengepam…pam seperti biasa dan tampal gambar2 bayi comel di meja atau simpan dalam komputer
  • Saya walaupun sibuk dengan auditor, tapi sempat mengepam sambil melayan karenah auditor yang bermacam2, sentiasa berfikiran positif dan gembira sehinggakan tidak sedar susu dah membasahi baju…bukan tumpah…tapi dah penuh 2 botol…. 😉

stress-resources

5. Haid?

  • Masalah ini adalah normal sebab masa ni perubahan hormon berlaku….jangan risau…pam seperti biasa walaupun hasil susu kurang…bersyukur apa yang diperolehi pada hari tersebut…Insya Allah pengeluaran susu akan kembali normal selepas tempoh haid berakhir….

6 thoughts on “Kaji Selidik Kenapa Susu Ibu Kurang – Bahagian 1

  1. Noor Faizah December 1, 2015 at 11:46 am

    Tang Diet tu memang menediahkan kalau ibu-ibu kurangkan pemakanan yang efek susu bayi. Walau pada hakikatnya menyusu itu sendir ialah proses menguruakan badan.

    Senang pulak tu, makan nasik berpinggan pinggan pun badan menten je 🙂
    Noor Faizah recently posted..Proses Penyusuan Memang Kadangkala Satu Cabaran. Pengalaman Seorang Ibu Menyusu Bayi Pra-Matang.My Profile

    • syamila December 7, 2015 at 6:24 pm

      makan banyak pun badan maintain..hehhee

  2. Fauziah Ali August 23, 2015 at 10:42 am

    Pengalaman saya menggunakan ESP meningkatkan penghasilan susu badan. href:http://biobistari.blogspot.com/2015/08/siapa-perlukan-esp.html
    Fauziah Ali recently posted..Set Kecantikan ShakleeMy Profile

  3. Fauziah Ali August 23, 2015 at 10:37 am

    Pengalaman saya menggunakan ESP meningkatkan penghasilan susu badan. 2015/08/siapa-perlukan-esp.html

  4. syuhada amir July 6, 2015 at 4:16 pm

    pengambilan air mmg penting, tapi kadang2 tu mmg selalu lupa..lagi2 kalau sibuk… 🙁
    syuhada amir recently posted..Resipi Puree Bayi Sebagai Makanan Pertama Yang BerkhasiatMy Profile

    • syamila August 12, 2015 at 4:57 pm

      yg tu mmg kan…. sebab tu botol air ada dimana2 dlm rumah… dapur…bilik…meja komputer….. ^_^

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge