SUSU IBU ANUGERAH TERAGUNG



Tanyalah Ustazah TV9 2013 Episod 34 :  Susu Ibu Anugerah Teragung [Prof. Madya Dr. Harlina Haliza Siraj]

Kalau ada yang terlepas tengok, boleh la tengok kat Tonton yea…sya pun tak sempat nak tengok sepenuhnya…masa tengok tu dah minit2 terakhir…

Marilah ibu2 susu akan kesayangan dengan susu yang penuh berkhasiat dan yang paling mahal…walaupun ada pendapat dikalangan ibu2, nenek yang berfikir bahawa untuk bayi membesar dengan sihat dan aktif, mereka hendaklan diberikan susu formula…

The Secret Garden, The Magical Flower…

Susu formula pula banyak jenama….jadi kebiasaannya mereka lebih cenderung dengan susu yang harga boleh dikira mahal…ada yang mencesah RM80.00 hanya sekadar 900gm….alahai….mahalnyer kan…apapun semua susu formula tetap datang susu lembu yang telah diproses dan diadun dengan pelbagai bahan…

Antibodi-Viaemma

 Antibodi/antiviral melalui susu ibu

Apapun, bagi ibu2 yang berjaya menyusukan dengan susu ibu sepenuhnya, jangan pula memandang serong kepada mereka yang lebih suka bagi anak dengan susu formula. Ini kerana ada diantara mereka tidak mendapat pengetahuan yang secukupnya dan keadaan sekeliling tidak menyokong…

Untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu sepenuhnya memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit, mental kena kuat dan yang paling utama sentiasa berfikiran positif dan tidak mudah mengalah dengan dugaan yang datang….

The Secret Garden, The Magical Flower…

Sya pun hadapi saat2 susu merundum sekarang ni…kesilapan diri sendiri jugak sebenarnya…panjang ceritanya…lain kali la yea cerita…itupun kalau ada kesempatan….sebabkan stok semakin meruncing…hari cuti pun terpaksa pam untuk stok hari seterusnya…dah jadi kais pagi makan pagi, kais petang makan petang…. 🙁

Tapi sya tidak toleh kebelakang, Insya Allah akan berusaha capai misi sehingga Julai 2014….

Hmmm…tetiba rasa pelik la pula kan…sebab antara alasan ibu2 untuk bagi susu formula sebab senang bila nak pergi jalan2…bila difikirkan balik…susu formula la yang leceh…nak pergi mana2 kena bawak bakul untuk isi botol susu, susu jenama ‘xxx’, termos isi air panas…dah rasa leceh masa anak sulung dulu…kalau perjalanan jauh, terpaksa berhenti tepi jalan untuk bancuh susu….

Bila anak kedua dan ketiga ni…nak pergi mana2 senang sangat…hanya siapkan beg pakaian aje…susu sentiasa tersedia…sebabkan sya pakai tudung labuh bawah dada, dan lebih suka pakai jubah atau baju butang didepan…jadi menyusu ditempat awam tiada masalah…anak2 kebiasannya selesa menyusu disebalik tudung…

The Secret Garden, The Magical Flower…

Kebiasannya juga orang sebelah tidak perasan pun baby tengah menyusu…bila budak2 tu dah kenyang dan bangun baru ada yang tegur….”oooo….tengah menyusu yea….” 😉

One thought on “SUSU IBU ANUGERAH TERAGUNG

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge