Tudung kanak-kanak


Bagaimana Susu Badan Dihasilkan

Susu ibu merujuk kepada susu yang dihasilkan oleh kelenjar mammari ibu yang terletak di payu dara. Dibawah penghasilan hormon prolaktin dan oksitoksin yang dikeluarkan oleh kelenjar mammari, wanita yang mengandung dapat menghasilkan susu untuk menjadi makanan utama bagi bayinya apabila dilahirkan nanti.

Susu ibu yang dihasilkan pada 7 minggu pertama sewaktu bayi masih dalam kandungan dapat menghasilkan kolostrum, dimana ia tinggi akan kandungan immunoglobulinIgA, dimana dapat memelihara sistem gastrointestinal bayi dengan baik.

Kolostrum juga bertindak menjaga dan melindungi sistem imun semulajadi bayi sehinggalah ia dapat bekerja dengan baik seperti manusia normal biasa. Kolostrum juga dapat menghasilkan laksatif ringan dan lembut pada bayi, dimana laksatif dapat menghasilkan mekonium bagi membantu dalam melindungi tubuh dari penciptaan bilirubin (faktor penyumbang masalah kekuningan (jaundice).

1044374_575333662529495_1844246142_n


Ramai juga yang beranggapan, untuk menghasilkan susu ibu yang meriah kena bergantung kepada Milk Booster. Sebenarnya anggapan ini tidak benar….Milk Booster yang banyak dijual dipasaran hanya sebagai makanan tambahan untuk buatkan ibu menyusu kekal bertenaga sepanjang hari…perkara utama adalah menyusu mengikut permintaan bayi ibu2 , sekiranya bayi tidak menyusu sepanjang ibu2 bekerja, pastikan ibu2 pam secara konsisten….sekiranya hanya bergantung kepada Milk Booster tanpa pam secara konsisten dan menyusu ikut permintaan bayi…lama kelamaan susu akan merundum…jadi kena la seriring yea…

Maksudnya, makan mana2  set Milk Booster yang ada dipasaran dan pam setiap selang 2/3 jam….kalau tak dapat pam setiap 2/3 jam…pam mengikut kesesusaian masa ibu2….yang utama minimum pam sepanjang berada di pejabat yang masa bekerja 8 jam adalah 2 kali….ibu2 kena pastikan masa mengepam adalah sama yea….dan menyusu bayi ibu2 mengikut permintaan…menyusu sekurang2nya 20 minit untuk pastikan bayi mendapat HindMilk dan ForeMilk

Macam sya praktikkan setiap hari di pejabat…pam sesi pertama antara pukul 11.30 pagi hingga 12.30 tengah hari, untuk sesi kedua pula antara pukul 4.00 petang sehingga 5.00 petang…sekiranya sya ada skip sesi petang 2-3 kali…production akan merundum…jadi untuk kembalikan production, kena buat power pumping selama seminggu setiap hari….

Memandangkan permintaan husna tidak tinggi, dalam 9oz je dalam sehari, jadi sya pun tak de la excited sangat nak buat stok banyak2..lagipun peti 2 pintu je…stok dalam peti beku hanya bertahan 3 bulan…kebiasaannya banyak stok terbuang sebab expired…

[Tips tambah susu ibu secara natural – Sumber dari page KIM]

Teknik hypnobreastfeeding:

1. Set minda & yakin boleh menyusukan secara eksklusif dgn susu ibu tanpa tambahan susu formula

2. Kekalkan ketenangan perasaan & minda dgn cara :

– melihat sesuatu yg boleh menimbulkan rasa tenang & bonding. Cth:melihat anak tertidur selepas menyusu – hilangkan rasa risau, sakit, stress, ragu-ragu untuk menyusukan

Antara Artikel yang berkaitan untuk ibu2 baca…

Susu ibu adalah yang terbaik!!!

Kebaikan Susu Ibu

Pemilihan breast pump

Review Unimom Forte

 

Comments

  1. Rina says:

    sharing yang sangat bermanfaat khususnya bagi para ibu menyusui dan hamil pasti membutuhkan referensi seperti ini
    terima kasih postingannya
    Rina recently posted..Create Responsive Horizontal Dropdown Navigation Menu with HTML & CSSMy Profile

    1. syamila says:

      Sama2.. sharing is caring… 🙂

  2. titan says:

    ohh..macam tuuuu…
    titan recently posted..Apa kebaikan makan Petola?My Profile

  3. Qashmere says:

    Salam kenal sis..

    Tertarik dengan entri ni. Tapi bila akan susu berhenti? Bagi ibu pertama kali ada anak.
    Qashmere recently posted..Iftar Ke Lapan Di Syuen Hotel IpohMy Profile

    1. syamila says:

      susu akan berkurang dan akan kering sekiranya tiada permintaan…maknanya anak dah tak nak menyusu…kalau ibu berkerjaya…sekiranya sepajang bekerja ibu tidak mengepam untuk menggantikan bayi menyusu dan minum air kurang 2 liter dalam sehari…lama kelamaan susu ibu akan beransur kering…

  4. Sya Isya says:

    info yang sangat berguna. memang kena pam, kalau tak, cepat berkurang lah susu
    Sya Isya recently posted..SHAWL ADREENA TUDUNG SHAWL HALFMOON DOUBLE LAYER YANG LABUHMy Profile

    1. syamila says:

      itula…dulu ada juga skip pam sesi petang…lepas seminggu susu makin kurang…

  5. zuls says:

    info menarik.. tak pernah tahu ni..
    zuls recently posted..Buat Duit Dengan Murahnya.MYMy Profile

    1. syamila says:

      sekarang dah tahu kan…. ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge