Jumbo Chiller



Rupanya susu ibu yg diperah @ ebm nak kena simpan dalam chiller bukannya rak biasa…sebelum ni sya ingat rak biasa tu la chiller…alahai

Kalau letak kat rak biasa tahan 2/3 hari je…simpan kat bahagian chiller tahan 4/5 hari…selepas itu boleh pindahkan ke dalam freezer…

image

Nasib baik hari tu terbeli yang ada chiller…jumbo chiller lagi tu…alhamdulillah

Apa beza chiller dgn rak biasa yea…hmmm…meh kita kongsi mengikut pemahaman sya la yea…

Chiller : suhu lebih stabil sebab ada penutup dan berdekatan dengan freezer
Rak biasa : suhu tk berapa stabil sebab terbuka…nak kena simpan susu bahagian belakang sekali dan tingkat yg paling hampir dgn freezer

Sebab tu la EBM nk kena letak kat chiller…kalau letak kat rak biasa pastikan yg paling dekat dengan freezer dan bhgn yg plg dalam…bukan kat depan2 tu sebab suhu tak stabil…dah buka byk kali kan hari2 ambil air/buah/kek dn macam2 yg ada kat dlm…lagi2 kalau ada budak2…sejam sekali buka peti…

Atas tu la my jumbo chiller…biasa sya simpan EBM mmg kat situ pun sebelum dapat info di atas…sebab tengok tempat yg paling strategik siap ada cover…susu yg dipam di ofis dari ahad hingga khamis simpan dalam tu…hari jumaat baru pindahkan dalam freezer kalau ada lebih…setakat ni mmg ada lebih utk buat stok

Biasa sya mmg bekalkan chilled ebm utk husna…frozen ebm dlm 2/3 botol je…kadang2 tu semua chilled sebab terlupa nk turunkan yg frozen ke dalam chiller malam tu…

Jadi kena la bekalkan semua yg chilled…lg baguskan…tp tak bagus amalkan selalu sebab peti 2 pintu frozen ebm tahan 3 bulan je…malas nak beli deep freezer sbb niat asal tk nk bg frozen ebm yg lebih 3 bulan…macam lama sgt kan…

Sebab tu nak kena gigih pam…husna skrg ni permintaan makin tinggi…3 oz setiap botol x 5 botol setiap hari utk bekalan rumah bs…jumlah permintaan setiap hari 15oz…jadi sya kena pastikan production sekurang2nya 20oz…kalau masa prod meriah 3 kali pam dah boleh kumpul 20oz…tapi bila masa kurang tu blh dpt 15oz je

Memang nak kena betul2 jaga pemakanan…insya allah stok sentiasa cukup…sangat berharap dapat full breastfeeding husna hingga 2 tahun….amin

Peti ni letak kat ruang tamu sebab dah tak ada ruang nak letak kat dapur…lagipun kat dapur dah ada 2 …peti 2 pintu dan deep frozen…dua2 penuh dengan makanan basah dan beku…tapi sayang sebab ruang bawah kosong…biasa awal bulan je penuh dengan makanan…hujung2 dah kosong…hehehe

Nak kena rajinkan diri buat agar2 atau puding…simpan dalam belas dadih dan susun dalam tu…nak makan ambil satu…senang kan…

♡ live blogging ♡

15 thoughts on “Jumbo Chiller

  1. Aya January 19, 2013 at 9:15 am

    Usaha yang rajin pasti membuahkan hasil.. InsyaAllah, anak mungkin bijak dan sihat dengan susu ibu..
    Aya recently posted..10 Gambar Siti Nurhaliza Memakai Tudung LitupMy Profile

    • syamila January 19, 2013 at 2:02 pm

      Insya allah…amin Y(^_^)Y

  2. Ummi Hanie January 18, 2013 at 11:58 pm

    kalau mak hanie, dia sebut tempat “meat”.. hihi… sbb selalu ada tulis “meat” kat situ… 😉
    Ummi Hanie recently posted..Keputusan Contest Top Referral blog Ummihanie.com. Siapa bakal dinobatkan sebagai juara?My Profile

    • syamila January 19, 2013 at 1:57 pm

      Betul la tu…peti kt dapur mmg tk de chiller tu….ada tmpt letak sayur je….mmg syukur sgt terbeli yg ada chiller ni… Y(^_^)Y

  3. eiela January 14, 2013 at 2:40 pm

    chiller tuh tempat letak daging tuh kan? haha confius nih, peti beku la kan.
    eiela recently posted..Cuti dan Keperibadian Tuanku MuhrizMy Profile

    • syamila January 15, 2013 at 5:02 pm

      A’ah…tmpt letak dgg/ayam/ikan…bukan tmpt letak sayur…

      Tp dia bukan tmpt beku yea….kat bhgn peti biasa….cuma suhu kawasan tu lbh stabil sbb tertutup… O(∩_∩)O

  4. puanbee January 14, 2013 at 2:16 pm

    salam kak , sungguh gigih dan bersemangat kak .. nasib la bee tk bekerja , kalau bee kerja tak tau kuat tk semangat nak memerah setiap hari macam ni … semoga ada banyak bekal untuk husna ye … amin
    puanbee recently posted..T-shirt Boboiboy fesyen kanak-kanak perempuanMy Profile

    • syamila January 15, 2013 at 5:01 pm

      Salam bee…gigih n kuatkan smgt utk si comel…tp kadang2 tu skip jgk…

  5. mz January 13, 2013 at 6:57 pm

    dh lama tak singgah sini 🙂 me jrg BW sebenarnya.. 🙂 bila2 sya free, nak mintak tlg edit my blog template..ada ari tu, tiba2 jer template berubah jd sempit and bertukar kaler..so nampak sgt messy & buruk..:/ tak urgent tau…bila2 u ada masa ajer 🙂 tq sya 🙂
    mz recently posted..I really like ’emMy Profile

    • syamila January 15, 2013 at 5:00 pm

      Sama la…sya pun dh jrg bw…insya allah ada masa sya email

  6. Aya January 13, 2013 at 2:00 pm

    Walaupun Aya orang perubatan tapi banyak gak kena belajar dari syamila ni sebab baru nak jadi ibu ni..hhehee .. hopefully syamilamohd.com keep blogging ttg penyusuan ibu… 🙂
    Aya recently posted..Top 10 Blog Referrer Jun 2012My Profile

    • syamila January 15, 2013 at 4:53 pm

      Insya allah…sama2 kita share yea… O(∩_∩)O

  7. Miza Yusof January 13, 2013 at 12:08 pm

    cantik peti ais baru kak sya 🙂
    teuskan mengapam in shaa Allah akn ada hasilnya 🙂
    Miza Yusof recently posted..BUAH NAM-NAMMy Profile

    • syamila January 15, 2013 at 4:58 pm

      Kadang2 miss jugak…#^_^#

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge