Boleh ke tidak…boleh la kan…hmmm



Assalamualaikum semua…

Tetiba hari ni ada mood nk update blog dan lawat blog kekawan…yg mana sempat la…suka tengok rakan2 blogger berjaya tambah sumber pendapatan…terutama suri rumah sepenuh masa…teringin jugak nk ikut jejak…tp rasaya tk mampu buat masa sekarang…

Hari ni jugak sepatutnya pergi klinik…tp rasa malas la pula…appointment sepatutnya semalam…tp sebabkan byk keje…sampai terlupa…jadi kena la pergi hari ni kan…tetiba rasa nk pergi minggu depan…blh tak?… he3….harap2 nurse tk marah la yea…bukannya apa…dari tempat keje ni jauh nk pergi klinik tu…(kalau jalan kaki la…kalau naik kete dlm 5 minit je)…camni la bila penyakit malas melanda…

Nurse kt klinik ni blh tahan jugak…tahan teliga la yea minggu depan…buat selamba je…hahahaha….

March 26th ,2012

21 weeks & 6 days.

2nd trimester

127 days to go.

 

The fetus now weighs about three-quarters of a pound / 360 grams. Up until now she has been measured from crown to rump but from this point on the measurement will be from crown to heel. And from crown to heel she is approximately 10.5 inches / 27 centimetres long. The eyebrows and eyelids are fully developed and the fingernails cover the fingertips

Your baby can now hear your conversations. If you talk, read or sing to your baby, expect her to hear you. Some studies have found that newborns will suck more vigorously when read to from a book they heard frequently in utero. If you want to try, pick a book now and read it out loud. Make sure you won’t mind reading it over and over once the baby is here. It may be your baby’s favourite bedtime story for a long time after birth.

You’re probably feeling quite comfortable these days. This, in fact, may be the most enjoyable time in your pregnancy. You’re not too big yet, and the usual aches and pains associated with pregnancy like nauseafrequent urination and fatigue are for the most part gone. Relax and enjoy while you can. The third trimester is just around the corner and with it comes some mild discomfort from carrying a baby that is nearly full-term.  – Baby Center

Asid folik adalah satu tambahan yang penting untuk diambil sebelum anda hamil – dan pada tiga bulan pertama atau lebih semasa kehamilan. Kekurangan vitamin B ini telah dikaitkan dengan kecacatan tiub saraf pada bayi seperti spina bifida. Positive Parenting, program pendidikan pakar yang ditubuhkan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia menekankan bahawa asid folik tambahan perlu diambil untuk mencegah kecacatan kelahiran. Anda boleh dapatkan preskripsi daripada doktor anda.  – BabyCenter

 

11 thoughts on “Boleh ke tidak…boleh la kan…hmmm

  1. Ummi Hanie May 1, 2012 at 11:54 pm

    start anak ketiga hanie dh x dengar bebelan nurse 😉
    Ummi Hanie recently posted..Cuti panjang sikitMy Profile

  2. Nazayiena March 30, 2012 at 4:08 pm

    Doa2 byk agar nurse tu x marah2 minggu dpn…..

    • SyamilaMohd April 1, 2012 at 2:31 pm

      nasib baik nurse ok..he3

  3. Jebeng Otai™ March 29, 2012 at 10:16 pm

    tahniah.. 🙂
    Jebeng Otai™ recently posted..Diet Yang BetulMy Profile

    • SyamilaMohd March 30, 2012 at 1:24 pm

      terima kasih…

  4. eiela March 29, 2012 at 5:33 pm

    wah,,nak ada baby baru rupanya..
    eiela recently posted..Liyana Jasmay Dah BertunangMy Profile

    • SyamilaMohd March 30, 2012 at 1:24 pm

      itula..tk sabar rasanya….maklumla ira pun dh 5 thn…

  5. ummiarissa March 28, 2012 at 11:04 am

    kalau tahan telinga ngan bebelan nurse takpelah…dulu2 saya mengandung jarang miss lawatan ke klinik…tapi nurse kat sini rajin sikit,kalau kita lupa pergi diorang datang rumah..ok tak?
    ummiarissa recently posted..Wordless Wednesday # 6-Siti NurhalizaMy Profile

    • SyamilaMohd March 28, 2012 at 5:10 pm

      skrg ni terpaksa tahan telinga la nampaknya…he3… bestnyer nurse dtg rumah…ok sgt2 tu…

  6. Myra Jay March 28, 2012 at 10:24 am

    Bestnyer tengok 🙂
    Bila la turn myra nak merasai pengalaman ni semua 😉
    Myra Jay recently posted..WW : Agar-agar Laici AiskrimMy Profile

    • SyamilaMohd March 28, 2012 at 5:08 pm

      insya allah…suatu hari nanti….tungguuuuuuu… 😉

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge