Tudung kanak-kanak


Tutorial: Edit Paragraph Bloq WordPress

Tutorial ni bg yg guna theme wordpress self hosted…sebab ada theme wp ni tk edit bhgn paragraph…maksudnya tak de ‘gap’ pun diantara perenggan….jadi macam dh satu entri yg ada 3-4 perenggan jadi macam satu aje….

Kalau sya, niat asal masuk nak baca…dh terbantut..sebab dh kemalasan…

Caranya senang pun….anda hanya perlu download file style.css ke pc dan open guna notepad…kalau blh edit kt wp editor pun ok jugak….tp sya tk blh…dh buat security…nk edit kena download dahulu file, siap edit..save..upload balik ke server…done…

Lepas download file style.css….open…then cari kod yg ini…

.entry-content p {
line-height:25px;
}

utk jarakkan antara perenggan….blh tgk kod yg telah diubah suai dibawah…warna biru adalah kod yg baru… sya guna 15px aje…kalau rasa nk jarakkan lagi..blh buat 20px..ikut citarasa masing2…

.entry-content p {
line-height:25px;
    margin-bottom:15px;
}

ini adalah utk theme yg sya guna skrg ni…theme yg lain tu rasanya lebih kurang aje…tgk bhgn kod yg lebih kurang sama…pastu try add kod yg warna biru…sebelum tu pastikan file asal disimpan dalam satu folder yg berasingan yea…takut2 anda tersalah edit atau terdelete kod…blh upload semula file yg asal..sebab walau pun terdelete satu kod….keseluruhan theme akan ada masalah….

tapi kalau anda bukan seorang yg berani mencuba..baik jgn yea…minta tolong mereka yg pakar atau tukar theme yg lain…tp bg mereka yg suka meng’edit’ bhgn kod ni….boleh la cuba nanti….

Gud Luck…Winking smile

p/s : tutorial ni juga sebagai rujukan sya akan dtg…. Smile

Comments

  1. Shah Blogger says:

    owh bg ruang jarak eik. Lbh kurang je WP ngan BP nye Coding. Mcm teringin nk godek2 WP lak 😀 …

    BEst bila kemas heading n paragraph ni. Selesa 😀 nice sharing
    Shah Blogger recently posted..Maksud SEO On Page dan Off PageMy Profile

    1. SyamilaMohd says:

      kod utk WP & BP lebih kurang sama je….apapun platform WP lagi best… 😉

  2. puanbee says:

    salam kak sya .. theme bee tu ok tak ? tak tahu lah apa nk diedit nih hehe
    puanbee recently posted..Giveaway Herba Maharani Puanbee & AyujamalMy Profile

    1. syamila says:

      dh ok tu…sebenarnya theme kak sya ni kalau tk nak edit paragraph setting pun tk pe bee…cuma bila type nk kena buat dua kali space la…baru view kt blog nanti cantik, ada gap antara paragraph…tp kak sya tk suka…nk auto..tu sebab kena usaha cari nk setting camne..he3…

      theme ni tk de byk mana pun nk kena edit…cuma edit nak lebarkan theme, ubah setting blockquote dan setting paragraph…

      lagi satu edit bhgn komen…sebab kedudukan avatar tk cantik…kena la terbeliak biji mata cari kod yg mana utk susun atur avatar bg cantik…he3

      tp yg plg susah nk edit lebar theme…sebab dh lama nk bermain ngn koding ni…byk kalai juga try n error baru jadi…he3
      syamila recently posted..Tahniah Terengganu dan Negeri Sembilan (N9)My Profile

      1. puanbee says:

        ok kak sya untuk theme baru bee kena buat paragraph nih , huhu nak besarkan tuliasan entry tk jumpa tempat dia ..
        puanbee recently posted..Giveaway Herba Maharani Puanbee & AyujamalMy Profile

        1. syamila says:

          kak sya tgk paragraph dh ok…font tu try godek2 kt file css…cari bhgn body content…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge