Tudung kanak-kanak


Penyusuan Ibu…

Assalamualaikum…

Susu ibu adalah yg terbaik..tp kenapa ramai ibu2 yg lebih suka bg susu formula?…anak kedua sya mmg bg susu ibu sepenuhnya…sehingga 2 thn lebih…tp ramai yg bagi pandangan negative…ayat yg biasa mereka bg:

  • “kenapa tk bg susu formula, senang bila nk tinggal anak2 kt rumah kalau ada hal kt luar”
  • “leceh la bg susu ibu ni, nanti bila kt rumah org nk kena selak2…”
  • “susu formula ok jugak…beli yg jenama mahal tu, sama jugak ngn susu ibu”
  • “malas la…nk jaga bentuk badan”
  • “campur2 la..kt rumah susu ibu, bila kt luar bg susu formula…senang”
  • “malu la nk bg susu ibu bila kt luar”
  • dan lagi…lagi….lagi….

Mana2 susu formula mmg tk blh nk dibandingkan dgn susu ibu yg kaya dgn pelbagai khasiat utk tumbesaran si manja…kalau bg mereka yg berkerjaya, maybe alasan malas tu blh la diterima…mungkin meraka malas nk buat sesi perahan dn simpan tu…tp bg mereka yg suri rumah sepenuh masa…malas jugak ke? w/pun kt rumah mereka masih bg susu formula…

Kecuali bagi mereka yg bermasalah dengan pengeluaran susu…ada juga yg tidak bernasib baik..pengeluaran susu kurang…dh pelbagai cara guna masih tk berjaya…akhirnya terpaksa juga bagi susu formula…nak wat camne kan…dh terpaksa….

Lain org lain ragam…apa2 pun ingatla susu ibu adalah yg terbaik….

AMALAN penyusuan susu ibu sering dikaitkan dengan budaya tradisional oleh ibu yang mendakwa diri mereka lebih moden. Pelbagai tanggapan negatif dilemparkan mengenai amalan penyusuan itu dengan menyatakan kaedah itu menyebabkan susuk bentuk badan berubah dan akan kelihatan tidak menarik. – Metro

Malah, ada yang mempunyai persepsi memberi susu formula lebih mudah kerana terikut-ikut aliran trend moden yang ingin menjimatkan masa. Tidak kurang juga ada segelintir ibu yang kurang yakin pada diri sendiri untuk menyusukan anak mereka lantaran bimbang payu dara menjadi sakit, bengkak atau menjadi kendur. – Metro

Untuk dapatkan cara2 tambah susu blh ke http://syamilamohd.com/2011/09/petua-tambah-susu/

SyamilaMohd

Comments

  1. […] Penyusuan Ibu… 2. Petua Tambah Susu 3. Cara Pemakanan Ibu Menyusu 4. Unimom Mezzo Pilihanku 5. Aktiviti bayi yang […]

  2. Ummi Hanie says:

    susu ibu tiada bandingan walaupun nk lwn dgn susu formula plg mahal di dunia 😉
    nk jaga bentuk bdn tu ape le sgt…
    yg penting tu bonding antara ank dan ibu,…paling mahal tu 🙂

  3. Nadia says:

    kita yang sedar kelebihan susu ibu nie sama2 promosikan kebaikannya.

  4. MEKAR says:

    Salam Kak,

    Saya belum ada anak lagi. Tapi suka juga nak tahu tentang hal berkaitan anak2. Memang di akui susu ibu adalah yg terbaik di dunia. Harap bila tiba masa nanti sya juga dpt memberi susu sendiri utk anak2 nanti
    MEKAR recently posted..Memasak Juga Releven untuk Kanak-KanakMy Profile

  5. puanbee says:

    haa susu banyak anak pulak tak mahu , ank bee no 3 tak lalu ke apa cam geli je tengok susu …tapi anak sulung sampai 4 tahun ,
    puanbee recently posted..Testimoni Pelanggan PertamaMy Profile

  6. kakyong says:

    rasanya skrg ni ramai yg dah alert dgn penyusuan ibu ni…

    & rugi lah mana2 ibu yang tdk mencuba utk menyusukan anak, sedangkan dia mampu menyusukan anak.. dan tahniah buat ibu2 yg gigih mahu menyusukan walaupun kerap alami masalah kering susu… dan ianya satu bonus bila ibu2 yg memang punya byk susu & menyusukan sehingga 2 tahun & lebih…

    cuma, ibu yg berjaya menyusukan anak penuh 2 tahun.. jgn lah perlekkeh kan ibu2 yg tak dpt menyusukan anak ni hingga 2 tahun.. sbb ini semua rezeki dari Allah… bukan apa , byk dah kakyong jumpa kes2 ibu2 yg terlebih bangga ni bila diri dpt menyusu full term & perlekehkan mereka yg tak mcm depa… 😐
    kakyong recently posted..Selamat Pengantin baru dan Tahniah Fazreen RafiMy Profile

    1. syamila says:

      macam sya…ahmad sempat susu 7 bulan je…lepas tu susu tak de….sedih sgt tp terima je la…kebetulan masa tu pregnant Ira…

  7. umialya says:

    Betul tu
    umialya recently posted..Perjalanan membosankanMy Profile

    1. syamila says:

      kan kak…tp ramai yg lebih suka bg susu formula…senang…kecuali yg bermasalah…nk wat camne kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge