Cara Mempercepatkan Loading Blog Self Hosted



Tudung kanak-kanak


Assalamualaikum….

Dah lama sya tk wat tutorial…malas yg sebenarnya…he3…

Biasanya kalau guna wordpress…semua gambar akan diupload ke folder yg berasingan kan…tp sebenarnya ia akan menyebabkan blog kita lambat loading…yg sebaiknya semua gambar di simpan di subdomain….

Contoh :

Sya dh lama nk simpan semua gambar kt subdomain, tp tk berjaya…subdomain dh ada, cuma nk upload ke subdomain tk jadi…kena uplaod manually guna filezilla…

Rupa2nya senang aje…baru hari ni cuba cari jalan penyelesaian…sebelum ni malas nk google…Big Grin

Bukannya apa…sebab sya biasa publish post guna Window Live Writer (WLW)…bila setting utk upload gambar ke subdomain…selalu je error….

Masalah yg sebenarnya sya lupa nk setting di dashboard wordpress…alahai camne blh lupa..kan dua2 ada connection…he3…

Caranya senang aje…jom tgk simple tutorial kat bawah….Winking

Step 1 :

Pergi kat Cpanel….klik Create Subdomain…bhgn Document Root tu secara automaik akan create utk subdomain..

Contoh : /public_html/images

subdomain

Step 2 :

Pergi kat setting di dashbord wordpress > setting > media

Contoh :

  • Store Upload : /public_html/images
  • Full URL : http://images.yourdomain.com

defaultimageupload_thumb

Step 3 :

Bukak WLW > Blog Account > Blog Option > Pictures > Change FTP Settings … copy and paste je apa yg uols setting kat wordpress ke ruangan yg berkenaan…

configureWLW_thumb

Done….

Tak Faham Ke? Jom klik link2 dibawah utk maklumat lanjut…

 

SyamilaMohd


4 thoughts on “Cara Mempercepatkan Loading Blog Self Hosted

  1. Ummi Hanie April 20, 2011 at 8:28 am

    thanx ummi…
    nnti rajen2 nk pindahkn la fail2 imej tu…

    • syamila April 20, 2011 at 8:58 am

      yg dh publish biarkan je…incoming better simpan kt subdomain

  2. puanbee April 20, 2011 at 8:24 am

    haa tunggu rajin nanti ler baru buat ekeke…
    puanbee recently posted..Jagalah hati kita Tanda-tanda hati telah rosakMy Profile

    • syamila April 20, 2011 at 8:57 am

      ada free tu jgn lupa yea… 😉

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge