5 Cara Kurangkan Load Time Blog Yang Terlampau



 

1. Remove gambar, award, dan segala wallpaper kat sidebar.

2. Kurangkan penggunaan javascript di blog korang.

3. Elakkan memasang jam dan kalendar pada blog.

4. Jangan letak video streaming di main page, contoh youtube.

5. Elakkan memasang flash widget ,flash header dan segala macam flash.

Sumber : hmmm..dh lupa tadi kt mana…sempat copy & paste kat WLW je…pastu terus off komputer sebab kilat tadi…nanti try search balik…

p/s : ni utk web yg terlampau berat….cuba kurangkan apa yg patut…apa2pun bg sya so far blog yg sampai 300+kb beratnya pun sya still ok je masuk…tak de masalah..walaupun guna streamyx yg pakej 512 aje…Day dreaming

cuma sya tk berapa suka bila masuk blog yg pasang lagu…kadang2 sound lupa nak off sebab ahmad dok main game…biasa kalau masuk blog yg ada lagu…sya off kan sound atau keluar camtu je kalau tk sempat nak jenguk2…tk de le biarkan kejap utk buat keje sblm masuk rumah baca entry…

ada masa nanti baru masuk balik..tp dgn sound yg telah ditutup…Winking smile

kalau ada sesiapa yg rasa blog ni berat, gtaw yea..sbb sya pun suka pasang widget & script…nak buang, tapi syg lak…Big GrinTongueSmugDay dreamingThinking

SyamilaMohd

blog berat, kurangkan load time blog, youtube, flash header, widget, javascript

5 thoughts on “5 Cara Kurangkan Load Time Blog Yang Terlampau

  1. Syamil Hafiy December 20, 2011 at 8:21 pm

    hehe, blog kite ringan 🙂 39.55KB jeh

    • SyamilaMohd January 4, 2012 at 9:44 am

      wahhh…ringannya…

  2. kakyong72 November 12, 2010 at 6:29 am

    blog kakyong berat.. baru je timbang.. dah nak dekat 300kb… huhuuu…. iklan byk.. nak buang xleh…
    jam tu xleh buang.. sbb kena seiring dgn lucky no tu.. kalo buang susah pulak… huhuuu…
    My recent post Otaku–perencah char kuey teow ade sape pernah guna

  3. ibuarifa November 11, 2010 at 3:28 pm

    hmmm..sokong 200% bab blog letak lagu tu..tension..boleh terkejut dibuatnyer.

    kak, blog saya berat tak? ikhlas bgtau yer..sbb br letak widget "kucing gerak2 tu..yg beratnyer 15kb semlm.

  4. Ummi Hanie November 11, 2010 at 3:13 pm

    betul3x … setuju …

    hanie dah byk buang widget yg xperlu/xpenting…ni pun nk buang2 lg ape yg patut…

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge