Tips Penjagaan Alat Kelamin Wanita



Tudung kanak-kanak


Dalam kehidupan seseorang wanita, penjagaan alat sulit atau alat kelamin amat penting kerana ia berkait rapat dengan pengeluaran darah haid, hubungan seks dan kehamilan.Bahagian ini sensitif pada perubahan persekitaran terutamanya keasidan dan kealkalian (pH) kemaluan wanita. Perubahan ini samada disebabkan jangkitan kuman, penggunaan sabun atau faktor fizikal, persekitaran ataupun kebersihan diri. Seseorang wanita mungkin tidak selesa, gatal, mengeluarkan keputihan yang tidak normal atau berbau, bengkak alat kelamin dan kesakitan .
Berikut merupakan antara cara-cara untuk memulihara kebersihan bahagian intim wanita :-
* Membersihkan bahagian luar kemaluan selepas buang air kecil atau air besar, seelok-eloknya menggunakan air.
* Ketika haid, wanita dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah keluar. Ini kerana darah adalah media yang sesuai untuk kuman membiak. Bagi wanita yang menggunakan tampon mereka perlu ingat untuk menukarnya.
Baca lagi kat SINI


7 thoughts on “Tips Penjagaan Alat Kelamin Wanita

  1. Myra Jay October 11, 2010 at 7:44 am

    Akak, thanks utk good info…

  2. SYaMiLa October 5, 2010 at 12:00 am

    kak yong ~ betul dah tu kak yong..tp itula liat sgt nk pegi wat test tu…he3…cik tom ~ skrg ni nl kena tuntut ilmu byk2…umialya ~ sokong2… 😉

  3. umialya October 4, 2010 at 5:15 pm

    xper, cik tom kena kumpul ilmu byk2 sblm kahwin, kan ke Sya??

  4. Tomato Gurl's L October 4, 2010 at 1:23 pm

    oh tips yg bagus wlpn ciktom xkahwin lg..thanks ye akak 🙂

  5. kakyong October 3, 2010 at 4:00 am

    ujian paps smear ni memang penting.. aliya dah 2 tahun.. kakyong tak pegi pun buat ulang check..tp nanti umur dah 40, x perlu check setiap tahun… hehehe…tp rasa2 mcm nak beranak lagi sblm umur 40…

  6. SYaMiLa October 2, 2010 at 8:35 am

    kak..sya dh setahun lbh tk buat…takut…he3…2 kali buat appointment tk pegi…huhuhu

  7. umialya October 2, 2010 at 8:20 am

    akak nak tambah kitbagi wania yg telah berkahwin, jadikan ujian pap smear perkara rutin secara berkala

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge