Tips menjadikan template mesra SEO – part 2



Tudung kanak-kanak


Salam semua…

 

Jom kita tengok cara ubah meta tag blog utk mesra SEO…

 

Tujuan memasukkan meta tag ialah memberitahu blogs tentang keyword dan tags blog anda. Ia dapat membantu menyenaraikan blog anda dalam senarai carian.

 

Utk Pengguna Blogspot

 

Step yg perlu ikut…

1. Log in cam biasa

 

2. Klik Layout

 

3. Klik Edit HTML

 

4. Cari kod di bawah….ada bhgn atas kod…uols just scroll slowly..kejap je dh juma…

<b:include data=’blog’ name=’all-head-content’/>

 

5. Kemudian copy and pastekan kod di bawah selepas kod di atas…

<meta name="keywords" content="Blog, Blogger, Google Blogger, Template, Blogger template, tutorial, hacks, blogger tutorial, tips, tricks, blogger tips, blogger tricks, blogger tips and tricks" />
<meta name="description" content="widgets, hacks, help, tips and tricks for bloggers using the Google Blogger platform for their blogs. Some posts also relevant for those using other blogging platform" />
<meta content=’blogger’ name=’author’/>

Text yg berwarna biru tu gantikan ngn keywords & description uols…

Kalau lepas view error, maknya uols nk kena copy kod yg sya letakkan kt bhgn komen di bawah…template ni problem bab simbol ni ( ‘ ) … lepas paste kt blog, nak kena retype simbol tu balik baru ok…

Takpun uols taip blik aje…text yg biru tu tk pyh…tu contoh aje…

 

6. Preview..kalau tak de error…Save Template

 

7. Done

 

Utk Pengguna WordPress

 

Download je plug in kt  SINI…dan ikut arahan seterusnya…

Pengguna wordpress blh dapatkan pelbagai jenis SEO plug in yg blh di gunakan…

Blh tgk di SINI utk maklumat lanjut…

 

SyamilaMohd


10 thoughts on “Tips menjadikan template mesra SEO – part 2

  1. lin azlina January 1, 2012 at 2:40 pm

    jenguk tutorial kak sya..blog dalam pengemaskinian..kaksya, saya nak buat kotak2 cam kaksya yg ada latest.popular n tag tu..pernah buat sebelum ni tapi tak menjadi..kemas sikit nmapk

    • syamila January 4, 2012 at 1:49 pm

      yg tu mmg dh sedia ada kt theme ni…kak sya pun tak tahu nak wat camne…

  2. muse July 4, 2011 at 6:20 am
  3. suzie October 31, 2010 at 4:06 pm

    wah..suzie pon berminat cm cik tom..

    My recent post Template mesra seo

    • syamila November 5, 2010 at 3:03 pm

      bagus tu… 😉

  4. cik tom October 24, 2010 at 8:41 am

    wah wordpress lg senang ek akak..just plug in..akak leh x akak share cr nak tukar dr blogspot ker wp??susah x??ciktom ade terfikir nak tukar jgk 🙂
    My recent post Rakyat Kelantan Yang Panas dan Ganas

    • syamila October 24, 2010 at 10:05 am

      cik tom..tk susah pun…sign wordpress…then pegi kt setting…import semua post & komen dari blogspot….

    • syamila October 24, 2010 at 10:05 am

      nanti akak buat tutorial…

  5. syamila October 23, 2010 at 12:21 am

    <meta name="keywords" content="Blog, Blogger, Google Blogger, Template, Blogger template, tutorial, hacks, blogger tutorial, tips, tricks, blogger tips, blogger tricks, blogger tips and tricks" />
    <meta name="description" content="widgets, hacks, help, tips and tricks for bloggers using the Google Blogger platform for their blogs. Some posts also relevant for those using other blogging platform" />
    <meta content='blogger' name='author'/>

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge