Tudung kanak-kanak


Tips menjadikan template mesra SEO – part 1

Salam semua…

Hari ni sya nak kongsikan camne nk buat template kita mesra SEO

Search engine optimization (SEO) is the process of improving the visibility of a web site or a web page in search engines via the “natural” or un-paid (“organic” or “algorithmic”) search results. Other forms of search engine marketing (SEM) target paid listings. In general, the earlier (or higher on the page), and more frequently a site appears in the search results list, the more visitors it will receive from the search engine. SEO may target different kinds of search, including image search, local search, video search and industry-specific vertical search engines. This gives a web site web presence. Maklumat lanjut di sini

Utk Pengguna Blogspot

Kebiasaannga default blogspot tajuk blog di depan tajuk entry berada dibelakang. Bila tersenarai dalam list injin pencarian, ia kurang menarik perhatian pencari berbanding tajuk entry di hadapan. Antara nama lain digunakan ialah ‘post pages titles’, ‘swap title’, ‘title hack’ dan sebagainya.

default

telah diubah

hasil carian

Utk setting…jom ikut step2 di bawah

1. Seperti biasa log in uolsnye blog

2. Klik Layout

3. Klik Edit HTML

4. Cari kod dibawah…ada kt bhgn atas code..scroll slowly…

<title><data:blog.pageTitle/></title>

5. Delete kod tadi dan gantikan ngn kod di bawah

<b:if cond=data:blog.pageType == &quot;index&quot;> <title><data:blog.title/></title> <b:else/> <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title> </b:if>

6. Save Template

7. Done

p/s : kod di atas dah ok..cuma yg problem tanda yg berwarna merah ( …….) tu yg problem…bila copy and paste kt blog html….nk kena retype semula tanda tu…..yg lain2 ok je…

dh cuba cari jln penyelesaian, tp tk jumpa…kalau ada sesiapa yg blh tolong…gtaw yea…

Jadi, kalau nak senang copy je dari kod yg ada di komen kak yong… 🙂

Tq…

SyamilaMohd

Comments

  1. dayah says:

    uu mekasih ye…senang ati da jumpe benda nih hehe
    My recent post Cerita Opis Pulak

  2. suzie says:

    thks kak..jd..tp kan…hihi..suzie tabiat letak center kt tjuk entry.so dier der kua center sekali kt situ.der efect x kak?
    My recent post Template mesra seo

    1. syamila says:

      salam suzie…hmm…tak de masalah…

      maaf yea lamabt reply…komen suzie masuk folder spam…tetiba je nk cek mesej spam td….

  3. cik tom says:

    tenkiu akak..tips yang bagus ni..ciktom suka seo!
    My recent post Rakyat Kelantan Yang Panas dan Ganas

  4. Mata Hati says:

    terima kasih…dah menjadi pun..hehe
    My recent post Anak Derhaka

  5. Ummi Hanie says:

    salam ummi ,

    waa..mcm2 ler tips ummi ni…bagus2…

    wat ms ni Hanie masih ‘bertapa’ so next time hanie punggah blog ummi ni cariki tips ni dan yg len2 k…:)

  6. Mata Hati says:

    ahhh…betul lah, x dpt buat….
    My recent post Anak Derhaka

    1. syamila says:

      ok…dh update kod…sbnrnya sama je….ada silap sket je…he3…

  7. cutezmommy says:

    Thanx for the sharing..syamila and kak yong..
    jadi da..
    My recent post Nasi Ambang Tradisional

  8. Mata Hati says:

    terima kasih yer..
    My recent post Anak Derhaka

  9. kakyong72 says:

    thanks sya…
    kakyong dah lama dok cari menda ni… thanks.. 😉
    My recent post Sikap fleksibel mampu mengubah cabaran menjadi peluang yang hebat

    1. kakyong72 says:

      takmenjadi lah sya.. dpt mesej ni

      Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
      XML error message: Open quote is expected for attribute "{1}" associated with an element type "cond".
      My recent post Sikap fleksibel mampu mengubah cabaran menjadi peluang yang hebat

      1. kakyong72 says:

        kakyong cari kod di template kakyong's shoppe.. yg whitey mommy customize tu… jumpa kod ni

        <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'> <title><data:blog.title/></title> <b:else/> <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title> </b:if>

        dah tampal/edit di kakyong[dot]com… menjadik…

        thanks sbb buat otak berpk… hehehe.. 😉

        My recent post Sikap fleksibel mampu mengubah cabaran menjadi peluang yang hebat

        1. syamila says:

          kak yong…kod tu dh lama ada ngn kak yong…

          sya pun dah update kod kt entry…ada silap sket je…he3…

        2. syamila says:

          terima kasih gtaw…lupa nk test kt blog td…he3…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge