Tudung kanak-kanak


Membuat Scroll Pada Blog Archive

Salam semua…

Kali ini sya nk bg tips cara nk buat scroll pada blog archive….ini adalah atas permintaan puan haszuraidah…

Scroll Pada Blog Archive

Biasa blog archive byk mkn ruang kan…tambah2  bg yg selalu update blog…jadi utk jimatkan ruang blh la buat scroll kt situ…caranya…

1. Pegi kt Dashboard > Design > Edit HTML

2. Sebagai langkah berjaga2…klik Download Full Template terlebih dahulu dan simpan dalam harddisk…sekiranya ada masalah, uols blh restore balik template yg asal sebelum di edit td dgn klik kt Choose File > Upload > Keep Widget > Save

3. Tick kt kotak Expand Widget Templates
4. Tekan CTRL + F dan copy code di bawah lemudian pastekan kt kotak yg disediakan….kemungkinan di sudut atas kanan atau di sudut bawah kiri…
<div id=’ArchiveList’>
Kemudian tengok betul2 kod yg tertera di bawah…yg biru tu yg akan di tambah..yg lain2 tu adalah kod asal yg ada dlm kotak html uols…
Letakkan kod biru di tempat yg sepatutnya seperti di bawah, manakala kod merah pula utk ubah panjang kotak scroll tu nanti…

<div style=’overflow:auto; width:ancho; height:100px;‘>
<div id=’ArchiveList’>
  <div expr:id=’data:widget.instanceId + &quot;_ArchiveList&quot;’>
    <b:if cond=’data:style == &quot;HIERARCHY&quot;’>
     <b:include data=’data’ name=’interval’/>
    </b:if>
    <b:if cond=’data:style == &quot;FLAT&quot;’>
      <b:include data=’data’ name=’flat’/>
    </b:if>
    <b:if cond=’data:style == &quot;MENU&quot;’>
      <b:include data=’data’ name=’menu’/>
    </b:if>
  </div>
  </div></div>
  <b:include name=’quickedit’/>

Klik PREVIEW dahulu utk tgk hasilnya, kalau dh ok..blh la klik button SAVE NOW….

Gud Luck….


[ nantikan tutorial selanjutnya bagaimana membuat scroll box lain2 sidebar]

Sekian, sampai jumpa lagi…

Comments

  1. cikgu isza says:

    datang cuba tutorial ni.. dah jadi.. tq.. 🙂

  2. ♥♫♥EiRa♥♫♥ says:

    thanks aka..nati eira nak try buat..hakhak

  3. Tomato Gurl's Life says:

    ok tengs akak…akan cik tom tunggu next tutorial buat scroll kat bloglist..hihi

  4. kakyong says:

    sya,
    thanks berkongsi.. leh la buat nanti… kdg2 fenin tgk dia pjg berjela.. tak leh nak disembunyikan..

  5. SYaMiLa says:

    isza ~ blh cuba..senang je tu

    hanie ~ itula…ni pun ok jugak kan

    has ~ ooo…ok2… 🙂

    umialya ~ tk dpt ke? nantisya tlg tengokkan yea…

  6. umialya says:

    x dpt, ke akak yg agak slow nak trime bab2 gni. hu3x

  7. umialya says:

    akak nak cuba le, kalu x menjadi, sya jadi mangsa akak mnta tlg

  8. haszuraidah ishak says:

    akak..

    jadi..sukernya saya..dah lama saya duk godek2 mende nih..thanks sesangat..tak yahla panggil saya puan haszuraidah, just call me has..

    thanks yer akak..muahhss..hihihi

  9. Ummi Hanie says:

    salam ummi,

    baguih punye option utk style arkib selain dr options yg blogspot dah bagi…:)

  10. cikgu isza says:

    salam, saya mesti cuba tutorial ni..
    trima kasih…

  11. SYaMiLa says:

    ana ~ senang je kan

    cik tom ~ ok2…next tutorial akak ajar buat yg tu..tunggu yea…

    umialya ~ blh jimatkan ruang kan kak…

  12. umialya says:

    tk, info yg berguna

  13. Tomato Gurl's Life says:

    eh akak 1 lg..nati akak ajar jugak nak buat scroll untuk blog list boleh???thanks ye 😉

  14. Tomato Gurl's Life says:

    nice tutorial akak..cik tom nak cuba la sbb blog achive kadang panjang sgt..hihi

  15. ana ayesha says:

    Salam Syamila.

    Bagus tutorial ni sy dah cuba menjadi.

    TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge