Salam semua…

Ada mood nk buat tutorial…masa dok edit gambar ahmad semalan, sya pun print screen step2 masa tgh dok buat, mmg niat nk buat tutorial…kebetulan lak ada request daripada Kuman Chaos, so ni la hasilnya…jom layan…

Step 1 :

Buka dulu adobe photoshop uols, sya guna adobe cs3….tp function lebih kurang sama je..cuma yg latest lagi best…apa2pun version cs3 pun dh ok…byk celoteh lak….ok2….open gambar yg uols nk edit….

Sya bukak yg ni…nk ubah background..


Step 2 :

Klik kt Layer > Duplicate Layer

Kemudian tgk gambar kt bawah, unclick di background yg asal…

Step 3 :
Klik kt Filter > Extract

Uols akan sampai kt page yg cam kt bawah….ikut ke arahan bergambar di bawah….
Kemudian highligt kawasan gambar yg nk kekalkan…hasilnya akan jadi cam gambarajah di bawah….
Dah siap…klik pula kt Fill Tool…blh tgk arahan bergambar di bawah…
Klik kt dalam area yg telah uols highlight tadi…hasilnya akan jadi cam gambarajah di bawah..

kemudian klik Preview utk tgk hasilnya…dh ok klik button OK…

Step 3 :
Kalau nak letak background bergambar, open je file yg bergambar…kemudian klik menu Image > Image Size utk adjust size jika gambar tu resolution nya terlalu tinggi….
Klik kt Move Tools icon (tgk yg bertanda bulat)….kemudian klik kt gambar background tadi, hold dan move ke gambar yg dh di edit sebelum ini…background tu akan ada dihadapan kan..jgn risau…blh tgk kawasan yg sya tanda bulat yg besar tu…just move kan layer tu ke atas atau ke bawah…ubah kedudukan..try and error…main2 kan kt situ…dh faham nanti senang la nk edit gambar…
Ni la hasilnya selepas di edit….
Bila dh puas hati blh la save dlm 2 file…
1. file adobe – pegi kt menu File > Save…then namakan file uols
2. file png/jpeg/gif – pegi kt menu File > Save ForWeb & Devices
(kalau nk buat as watermark….jgn letakkan background..background biarkan kosong…pastu save dlm format png)
Selamat mencuba…..kalau ada yg tak faham gtaw, sya akan cuba update nk bg senang faham…
Rasanya dh berbelit2 dh wat tutorial ni….tk de tokoh nk jadi tutor..he3…
Cara lain…
Open gambar yg nk di edit cam biasa….
Kemudian buat New Layer…File > New
Adjust Width & Height kemudian kt Background Contents, pilih transparent…
Move kan gambar ke new layer…(cara nk move blh tgk kt step 3)
Kalau gambar tu besar….klik kt menu Edit > Free Transform, pastu akan kuar kotak around gambar, klik and drag je bg kecik sama ngn layer…
Kemudian klik kt Quick Selection Tool…blh tgk kt gambarajah di bawah
 
Sya buat sket2….dh sampai separuh, tekan button Delete kt keyboard…jadila cam gambarajah kt bawah…separuh dh siap..tinggal separuh lagi…blh la continue yea sampai semua background tu dh tak de…
Kalau tersilap delete…tekan CTRL+ALT+Z….blh tekan Z berkali2 tp pastikan button CTRL+ALT jgn lepas…sampai gambar kembali ke view yg uols nk…
Bila dh puas hati blh la save dlm 2 file…
1. file adobe – pegi kt menu File > Save…then namakan file uols
2. file png/jpeg/gif – pegi kt menu File > Save ForWeb & Devices
(kalau nk buat as watermark….jgn letakkan background..background biarkan kosong…pastu save dlm format png)

Selamat mencuba…

Sekian, sampai jumpa lagi…

13 Responses to Cara Tukar Background Gambar….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Follow Me
Pray For BOEING 777 MH17
Pray For BOEING 777 MH17
Waktu Solat Kawasan Cukai
اثنين
23 Ramadan 1435
Now : Dhuhr (18:13)
Next : Asr (21:37)
Subscribe for latest update

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Find us on Facebook
Top Commentators
UserOnline
Archives