Cara Tukar Background Gambar….

Promosi Mealshakes

Salam semua…

Ada mood nk buat tutorial…masa dok edit gambar ahmad semalan, sya pun print screen step2 masa tgh dok buat, mmg niat nk buat tutorial…kebetulan lak ada request daripada Kuman Chaos, so ni la hasilnya…jom layan…

Step 1 :

Buka dulu adobe photoshop uols, sya guna adobe cs3….tp function lebih kurang sama je..cuma yg latest lagi best…apa2pun version cs3 pun dh ok…byk celoteh lak….ok2….open gambar yg uols nk edit….

Sya bukak yg ni…nk ubah background..


Step 2 :

Klik kt Layer > Duplicate Layer

Kemudian tgk gambar kt bawah, unclick di background yg asal…

Step 3 :
Klik kt Filter > Extract

Uols akan sampai kt page yg cam kt bawah….ikut ke arahan bergambar di bawah….
Kemudian highligt kawasan gambar yg nk kekalkan…hasilnya akan jadi cam gambarajah di bawah….
Dah siap…klik pula kt Fill Tool…blh tgk arahan bergambar di bawah…
Klik kt dalam area yg telah uols highlight tadi…hasilnya akan jadi cam gambarajah di bawah..

kemudian klik Preview utk tgk hasilnya…dh ok klik button OK…

Step 3 :
Kalau nak letak background bergambar, open je file yg bergambar…kemudian klik menu Image > Image Size utk adjust size jika gambar tu resolution nya terlalu tinggi….
Klik kt Move Tools icon (tgk yg bertanda bulat)….kemudian klik kt gambar background tadi, hold dan move ke gambar yg dh di edit sebelum ini…background tu akan ada dihadapan kan..jgn risau…blh tgk kawasan yg sya tanda bulat yg besar tu…just move kan layer tu ke atas atau ke bawah…ubah kedudukan..try and error…main2 kan kt situ…dh faham nanti senang la nk edit gambar…
Ni la hasilnya selepas di edit….
Bila dh puas hati blh la save dlm 2 file…
1. file adobe – pegi kt menu File > Save…then namakan file uols
2. file png/jpeg/gif – pegi kt menu File > Save ForWeb & Devices
(kalau nk buat as watermark….jgn letakkan background..background biarkan kosong…pastu save dlm format png)
Selamat mencuba…..kalau ada yg tak faham gtaw, sya akan cuba update nk bg senang faham…
Rasanya dh berbelit2 dh wat tutorial ni….tk de tokoh nk jadi tutor..he3…
Cara lain…
Open gambar yg nk di edit cam biasa….
Kemudian buat New Layer…File > New
Adjust Width & Height kemudian kt Background Contents, pilih transparent…
Move kan gambar ke new layer…(cara nk move blh tgk kt step 3)
Kalau gambar tu besar….klik kt menu Edit > Free Transform, pastu akan kuar kotak around gambar, klik and drag je bg kecik sama ngn layer…
Kemudian klik kt Quick Selection Tool…blh tgk kt gambarajah di bawah
 
Sya buat sket2….dh sampai separuh, tekan button Delete kt keyboard…jadila cam gambarajah kt bawah…separuh dh siap..tinggal separuh lagi…blh la continue yea sampai semua background tu dh tak de…
Kalau tersilap delete…tekan CTRL+ALT+Z….blh tekan Z berkali2 tp pastikan button CTRL+ALT jgn lepas…sampai gambar kembali ke view yg uols nk…
Bila dh puas hati blh la save dlm 2 file…
1. file adobe – pegi kt menu File > Save…then namakan file uols
2. file png/jpeg/gif – pegi kt menu File > Save ForWeb & Devices
(kalau nk buat as watermark….jgn letakkan background..background biarkan kosong…pastu save dlm format png)

Selamat mencuba…

Sekian, sampai jumpa lagi…

Comments: 13

  1. […] Cara Tukar Background Gambar – Ramai yang ingin belajar tukar gambar latar belakang blog masing2…. […]

  2. […] Review Unimom Forte 2. Cara Semak Saman Trafik dan Bill secara Online 3. Cara Tukar Background Gambar 4. Proton Saga SV, Harga Mampu Milik 5. Sabun Formula Dynamo 3in1 6. Bahaya Plastik dan Ketahui […]

  3. UMIEEZ October 29, 2011 at 8:31 pm Reply

    TERIMA KASIH BANYAK2….TUTORIAL AWAK TU JELAS DAN SAYA BOLEH BUAT…THANKS A LOT….

  4. Ellen October 12, 2010 at 7:29 am Reply

    sis, thks..bestnya dapat belajar psl ni..tapi ellen lum ada photoshop plak..nanti nak install.

  5. umialya October 11, 2010 at 11:48 am Reply

    Sya..byknye yg akak tak tau..tk info ini

  6. Kalamhati October 11, 2010 at 8:24 am Reply

    tq syamila..ilmu yg berguna..sy memang buta PS ni..hehe

  7. Myra Jay October 11, 2010 at 7:37 am Reply

    Thanks ye akak, nti nk try la, hope menjadi..hee

  8. SYaMiLa October 11, 2010 at 6:43 am Reply

    nk guna yg portable klik kt sini….http://www.mediafire.com/?q4udra14w979ywi

  9. SYaMiLa October 11, 2010 at 6:43 am Reply

    kuman ~ reinstall la..seronok godek2 ngn photoshop ni…hanie ~ insya allah..akan diusahakan..cik tom ~ blh guna yg portable, simpan dlm pendrive…

  10. Tomato Gurl's L October 11, 2010 at 6:34 am Reply

    nice tutorial…ciktom skang pki notebook ram 2gb..so krg sesuai gn photoshop sbb berat..hehe..

  11. Ummi Hanie October 11, 2010 at 6:27 am Reply

    ummi,nnti byk2kn tuto photoshop yea..hanie ni bab2 photoshop ni sikit slow jugaa..haha…buleh laa sikit2

  12. Kuman Chaos October 11, 2010 at 6:24 am Reply

    terima kasih kak.. cepat betul.. nak kena reinstall PS la camnih heheh
    kuman "Raba-raba…" Entry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge