Cara Resize Gambar Di SIdebar….



Tudung kanak-kanak


Salam semua…

Bila sya buat BW, byk jumpa blog yg cantik2…tp ada satu yg tk cantik…gambar yg ada kt sidebar tk kemas…terkeluar dari kotak…

Sebenarnya senang je kalau nk bg gambar tu elok je terletak dlm kotak sidebar tu…

Jom tgk tutorial bergambar..sya suka wat tutorial bergambar, sebab senang nk faham…

Step 1 :
Add picture macam biasa…tp jgn lupa tick kt kotak Shrink to fit…tgk dulu text yg kt bwh “shrink to fit” tu utk tgk berapa px yg gambar tu akan resize…kt template sya ni…198px…save dn tgk hasilnya…
Hasilnya bergantung pada template…tgk tu…gambar tu lebar sket….kalau masa ni dh ok…tk perlu teruskan step yg kedua….
Kalau tgk kt gambar tu, maknanya size gambar tu kurang dari 198px
jom tgk step yg seterusnya…
Step 2 :

Klik kt sudut yg sya bulatkan tu…yg gambar setting…

 Akan kuar yg camni…tk perlu buat apa2..hanya klik butang save lagi sekali….
dn tgk hasilnya…

Hasilnya macam ni…juga bergantung pada template…ada yg masa step ni dh ok..gambar dh resize betul2 dlm kotak sidebar…kiranya dh cantik….
Tp bg template sya ni, gambar tk cantik lagi….

 Step 3 :
 Bukak photoscape…nk kena edit size gambar…bg yg tak de program ni blh la download kt sini…photoscape juga blh buat banner yg bergerak2…yg dlm bentuk gif..
Klik kt editor..animated gif tu utk buat banner bergerak…
Pilih gambar yg nk di edit…
Klik resize….
Kemudian klik adjust width…sebab biasa utk resize gambar kt sidebar antara 130px – 250px..bergantung kepada size sidebar uols…kalau sidebar uols 200px, pilih aje yg dh ada dlm list…
kemudian type la berapa size sidebar uols…sya buat 170px..sbb masa mula2 td shrink to 198px nampak besar..so kurangkan sket la…then save dgn nama yg baru..bergantung pada uols…

Lagi sekali klik kt butang setting sudut kanan bwh gambar tu..remove gambar yg sedia ada….
pilih gambar yg dh diedit td..pastikan jgn klik kt kotak “shrink to fit”…biarkan kosong…save
Hasilnya…..ok..dh cantik pun…. 
Sekian, sampai jumpa lagi…


19 thoughts on “Cara Resize Gambar Di SIdebar….

  1. fara August 22, 2011 at 3:04 pm

    Dah cuba buat. mmg berbaloi.. TQ

    • SyamilaMohd August 28, 2011 at 8:19 am

      baru blog nampak kemas kan..

      selamat hari raya… 😉

  2. Myra Jay October 14, 2010 at 8:06 am

    Salam akak, myra resize gmbaq kt sidebar refer dari akak punya tutor, TQ ye akak…

  3. ♥♫♥EiRa♥♫♥ October 7, 2010 at 9:16 am

    tq aka bg info ni..

  4. kakyong October 7, 2010 at 1:24 am

    x penah guna configure image ni..

    kakyong ctrl width kat kod html jer… heheh
    tp sblm upload memang kecikkan pic.. kakyong pun guna photoscape.. kalo boleh kurang 100kb… lagi kecik saiz lagi bagus… 😉

  5. SYaMiLa October 6, 2010 at 8:51 pm

    has ~ dh dpt kan…

    mama zharfan ~ blh je…ikut je step yg diberi..insya allah menjadi

  6. mama zharfan October 6, 2010 at 9:52 am

    thanks for sharing 🙂 nanti boleh try 🙂

  7. haszuraidah ishak October 5, 2010 at 11:14 am

    wahh..tips yang menarik nih..thanks yer..akak, nak tny, klu nak buat scroll kat blog archives, cane lak ek?

  8. SYaMiLa October 5, 2010 at 8:27 am

    Lyafrina ~ bab IT nk kena rajin try & error…slowly…lama2 ok la isza ~ blh la praktikkan yea…

  9. cikgu isza October 5, 2010 at 8:01 am

    tq syamila.. gitu rupanya..nanti saya praktikkan..

  10. LYaFRINA October 5, 2010 at 7:55 am

    tutorial y sgt2 bguna nih…lya mmg x reti lg bab2 ni semua.. lya pon guna photoscape tp x smpat nk explore lg.. mmg reti y basic2 je

  11. SYaMiLa October 5, 2010 at 7:47 am

    umialya ~ betul tu…mmg tk habis..selalu nye ada je yg baru…kiranya sentiasa dlm proses belajar…

  12. umialya October 5, 2010 at 7:43 am

    oh ye, tk info yg berguna ni..

  13. umialya October 5, 2010 at 7:42 am

    kalu nak belajar bab2 it ni, 10 hr, 10mlm tak abis.. macam2, antara rajin dan malas je

  14. SYaMiLa October 5, 2010 at 7:42 am

    sarah ~ ada masa blh la try….kuman ~ masih baru yea…blh la try n error..photoscape ni senang je nk guna..cuma nk kena rajin explore la mula2 ni…cik tom ~ tk de rajin sgt pun..tp sebabkan ramai yg request…hanie ~ itula…nk tergeliat dh tgn ni..tp ramai yg request tutorial dlm bentuk bergambar…lg senang nk paham…

  15. Ummi Hanie October 5, 2010 at 7:34 am

    rajennn ummi wat tutorial byk gamba mcm ni..nk tergeliat gak hanie kalo wat camni..hehe..tp betul,lg mudah faham 😉

  16. Tomato Gurl's L October 5, 2010 at 7:23 am

    thanks for the info akak..rajin akak buat tutorial ek..

  17. Kuman Chaos October 5, 2010 at 7:08 am

    tutorial yang best.. baguih untuk pnegguna photoscape yg beginenr cam saya nih ahhakuman "Jangan…" Entry

  18. sarah-najwan October 5, 2010 at 7:06 am

    tq syarmila..bg info ni…lenkali bole try..

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge