Cara Letak Laman Web Lain Dalam Blog



Tudung kanak-kanak


Salam semua…

 

Untuk jimatkan page depan ni penuh ngn macam widget, sya tak letakkan bloglist di sini…bukak akaun blogspot yg lain utk kumpulkan blog kekawan yg sudi tukar link ngn sya…

 

Tp sebabkan tk suka nk bukak byk tab…sya ambik keputusan utk letakkan web bloglist tu dalam page…kalau nk edit…cam nak add bloglist..tk payah nk bukak widow / tab yg baru…edit terus dari page…senang kan…

 

Ada yg cakap kalau buat camni…page loading akan jadi lambat…so far sya ok je…lagipun yg ada kt situ senarai blog aje…dan max sya dh setkan 20 blog terbaru je appear utk setiap kategori…yg selebihnya kalau nk tgk kena la tekan button show all…tk nak bloglist tu memanjang ke bawah…Light bulb

Kat bawah ni contoh bloglist yg telah dimasukkan dalam page..nampak web tu hidup kan…WinkingWink

page2

Kat atas tu adalah website yg sya create khas utk kumpulkan semua blog kawan2…..

Url : http://syamila02-bloglist.blogspot.com/

page1

Ni pulak bloglist yg kat atas tadi tu telah dimasukkan dalam page di web sya skrg ni…nk tgk klik je Bloglist Page di menu kat atas tu yea….Winking

Jadi…utk buatkan cam sya buat ni..senang je…copy and paste kan kod di bawah dalam page uols…sebelum tu pastikan uols klik button HTML dulu yea…

<iframe border="1" height="500" src="http://namelist.blogspot.com/" width="98%"></iframe>

Nanti uols gantikan text yg berwarna merah tu ke nama bloglist yg uols telah buat sebelum  ni

Nak edit panjang lebar frame…edit je kt height & width tu…

Done….

 

Sumber : SINI

SyamilaMohd

Technorati Tags: ,,


14 thoughts on “Cara Letak Laman Web Lain Dalam Blog

  1. anie January 19, 2012 at 5:21 pm

    sgt2 berguna tutorial ni…thanhx
    visit mine too
    anie recently posted..Ceasar SaladMy Profile

  2. nissa February 25, 2011 at 2:19 am

    saya nak tahu macam mana ye nak msukkan google calendar dalam blog??
    My recent post jAsA Cik NaNa

    • syamila February 26, 2011 at 3:24 am

      log in kat akaun google…kemudian pergi kat calendar..nanti cari embed code….copy je kod tu dan masukkan kt blog…

  3. Ummi Hanie February 13, 2011 at 4:03 pm

    nmpknye cara ummi ni jugak yg Hanie kena buat…
    Hanie suke bloglist stail blogspot punye…dah try carik plugin WP yg sesuai , xjumpe or xreti nk buat..
    nk cube le ni..sng je langkahnye ye.thanx ummi 🙂 cayalah

    • syamila February 14, 2011 at 8:04 pm

      sama la hanie….guna blogspot juga best…hanya masuk url blog je…kalau wp blog name pun kena manual masuk…

  4. mekar January 13, 2011 at 3:58 pm

    Hai sya,

    Saya memang sedang mencari tutorial ini. Tapi rasanya ini untuk blogspot kan. Sya tahu tak macamana nak buat kalu saya pengguna wordpress. TQ

    • syamila January 14, 2011 at 2:26 am

      utk wp pun sama gak….

  5. nuriz December 30, 2010 at 8:37 am

    duk cari cara ni le baru jumpa kat blog kak sya hehe nt leh try la…emm kalau letak kat blog list side bar mcm blogspot dulu takleh ke

  6. has October 29, 2010 at 1:32 pm

    yang saya tak paham, cane nak bagi ade 3 sidebar or column tu..biasa ada sidebar dan page utk tulis..hihi..
    My recent post My Belle Giveaway

    • syamila October 29, 2010 at 1:56 pm

      yg tu nk kena edit kt html…susah2 je cari je template 3 column… 🙂

  7. kakyong72 October 29, 2010 at 7:58 am

    dah cuba.. berjaya… 😉

    tp mana2 yg peramah tu.. kakyong letak di kakyong[dot]com… hehe.. x paksa la pilih kasih sikit…

    My recent post Serunding &amp dodol dari Ummu Uswah @ Barangan Terpilih

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge