Tudung kanak-kanak


Cara Buat Order Form…

Salam semua…

Ni ada request dari puan Has

Step 1 :

Go to http://www.response-o-matic.com/
Then click GET STARTED!

Uols akan di bawa ke page seperti di bawah…

Penuhkan kotak2 yg disediakan kemudian klik button Sign Up


Step 2:

Blh rujuk gambarajah di bawah…dh ok..klik button Create Form

Step 3 :
Kt page ni uols kena tambah apa2 je maklumat yg uols nak…hanya klik Add a Question
Short Answer – cth : no tel, alamat email
Long Answer – cth : address
Radio Button : cth : cara bayaran, cara penghantaran
Drop Down Box : Senarai Produk Pilihan
Check Box : sama cam Radio Button..cuma yg ni jenis kotak..tu je bezanya
Text Block : kalau customer tk klik kotak ni, borang tempahan tk blh di hantar …cth :  I agree with the Term & Conditions apply to Ummi2Shoppe.com
Dah siap, klik button Save and Continue to Step 2 
Step 4 :
Seterusnya uols ikut je apa yg sya buat dlm gambarajah di bawah… gantikan website & email ngn yg uols punya…
Kemudian klik button Save and Continue to Step 3
Step 5 :
Copy and pastekan code html yg diberikan di gadget HTML/javascript
[ Dashboard > Design > Page Elements > Add A Gadget > HTML/javascript ]
Done….gud luck…

Sekian, sampai jumpa lagi…

Comments

  1. Baby Lyna says:

    Lyna nk tempah kak buat order form bg lyna boleh x?? lyna da putus asa da buat order form tuu tetap x boleh2.. em.. kak nak caj berapa untuk order form tuu.. lyna ni meniaga.. payah la xde order form tuu..

    1. SyamilaMohd says:

      bg details nk letak apa kt order form tu..nanti kak sya tolong buatkan…email je syamila02@gmail.com yea

    2. SyamilaMohd says:

      tk pun isi je contact form kt blog kak sya

  2. aisyah keichie says:

    kenapa selalu buat order form niee.. ID selalu bad ya.. Bole ajarkan x??

    1. SyamilaMohd says:

      utk ID try buat kombinasi abjad + nombor….

  3. nine says:

    salam, nk ty sikit la, order form nie full ke limited yee? 🙂 mekasihh

  4. Tomato Gurl's L says:

    kalau nak meniaga boleh belajar ni..hihi

  5. SYaMiLa says:

    kak yong ~ sama la…FB jarang bukak…seminggu sekali je tu pun dlm 5 minit…he3…

  6. SYaMiLa says:

    myra ~ blh la buat nanti…umialya ~ sempat lagi nk belajarhanie ~ ummi dh tk guna…lebih suka guna shopping chart…kak yong ~ maybe cust tu tk betul2 submit kot…lagipun blh cek je kt web order form tu..log in dn tgk senarai order…

  7. kakyong says:

    kakyong pernah juga guna order form.. tp ade suatu masa dia tak properly function.. mujur la ade buyer yg tinggalkan mesej @ email bgtau dia dah byk kali buat peswanan kenapa kakyong tak respond… huhuuu, tensi jer bila jadi cam tu..la ni based on email & ym jer… FB dah lama tak bukak… malas=..

  8. Ummi Hanie says:

    hanie ade penah pakai order form ni tp lebey serasi dgn Freedback ..hihi…benda free kan,amik je le…

  9. umialya says:

    sya… byk lg kena bljr!!!!

  10. Myra Jay says:

    Ok, thanks, nti nk wat gak..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge