Awas Bahaya ‘Crash Dieting’



 

4 Bahaya “Crash Dieting

 

Apabila anda berdiet, kadar metabolisme anda semakin perlahan menyebabkan proses pembakaran tenaga berkurangan. Apabila anda berdiet, anda akan kehilangan berat badan kesan kekurangan air, bukan mengurangkan lemk di dalam tubuh. Kekurangan air dan otot dalam badan inilah yang menyebabkan tubuh menjadi lebih kurus. Kesannya, anda akan terus merasa lapar dan makan dalam kuantiti yang banyak. Ini bermakna setiap kali anda berdiet, anda mengajar tubuh anda agar lebih bijak menyimpan lemak dalam tubuh melalui kuantiti makanan yang banyak dan sekaligus menyebabkan obesiti berlaku.

 

‘Crash Dieting’ boleh memberikan tekanan kepada tubuh dan boleh membuatkan anda jatuh sakit. Apabila anda berdiet anda sentiasa rasa lapar. Tindakan makan dalam kuantiti yang banyak boleh merosakkan sistem imunisasi organ-organ penting tubuh anda.

 

fotolia_3650695_XS

 

‘Crash Dieting’ boleh menjejaskan emosi anda, menerusi ‘crash dieting’ juga anda akan berhadapan kemungkinan gagal mendapatkan bentuk tubuh yang anda inginkan sebaliknya terpaksa berhadapan dengan masalah kegemukan dan pelbagai bahaya yg lain. Kesannya ia akan menjejaskan emosi. Kemungkinan besar anda akan sentiasa menyalahkan diri sendiri dan putus harapan.

 

Kajian2 telah membuktikan bahawa pengamal ‘crash dieting’ semakin kemah, tidak aktif dan kurang cergas. Golongan ini juga lambat bertindak, hilang tumpuan dan sukar memproses maklumat serta menggagalkan kemampuan daya ingatan berfungsi dengan baik. Kesemuanya berpunca daripada kekurangan keperluan zat makanan di dalam tubuh yang menyebabkan berlakunya kejutan kepada sistem dan fungsi ketahanan tubuh badan yang amat penting untuk merangsang bahan kimia penting di dalam otak untuk bekerja.

 

A crash diet is a diet which is extreme in its nutritional deprivations, typically severely restricting calorie intake. It is meant to achieve rapid weight loss and may differ from outrightstarvation only slightly. It is not meant to last for long periods of time, at most a few weeks. Importantly, the term specifically implies a lack of concern for proper nutrition. Now contrary to the belief of many who start this diet, this form of dieting is neither healthy nor successful in achieving weight loss as it provokes a slow down of the body’s metabolic rate – after the initial period the body stores more energy in the form of fat. While some weight may be lost, this weight is usually gained back very quickly in the weeks that follow this diet. On the other hand, the weight can stay off if one exercises and maintains a proper diet afterwards, and watches his/her calorie intake after stopping the diet.

 

p/s : nasib badan sya jenis yg slim…tk payah nak diet…WinkingBig GrinBatting EyelashesLove Struck. Tapi mmg ramai yg suka amalkan ‘crash dieting’…pagi2 diet, lunch pun mkn buah aje…tp bila mlm…adeh…terlebih lak makannya…lapo…Big GrinThinkingThinkingWaiting

 

SyamilaMohd

4 thoughts on “Awas Bahaya ‘Crash Dieting’

  1. kakyong72 October 31, 2010 at 2:20 pm

    dulu masa sek asarama. ade kawan ni dia diet.. all the time dia cuma minum oren sunqish (bancuh pekat2) + cream cracker 2 keping… adeiii… pastu kan dia selalu pengsan kat kelas or kat mana2 je lah..

    kalo nasi/lauk kat dewan makan yg dia punya tu kakyong selalu la pau… hehehhe,,,

    dah masuk matrik, dia masih tak ubah style makan.. dan kerap la pengsan2 ni.. bila dia pengsan, kami yg sama sek men dgn dia dulu selalu buat derk jer… huhuuu… dah faham sgt… malas amik port…

    tp serius dia memang kurus.. jalan pun melayang2…

    skrg ni pun tgh gambar2 terbaru dia pun still dia menten kurus… tp x comei sbb nampak cengkung…

    My recent post Opah &amp atok santan bakal berbesan dengan orang Malim Nawar

    • syamila November 1, 2010 at 1:35 am

      kak yong..kalau dah kurus kering…mmg tak cantik la kan…ni jenis yg tk sayangkan diri sendiri…

  2. isza76 October 30, 2010 at 1:52 pm

    cikgu2 kat sekolah saya ni.. ramai yang tengah berdiet.. macam2 cara ada.. kebanyakannya tak makan nasi.. ada yang dah turun 16 kg tu..

    • syamila October 30, 2010 at 2:17 pm

      tak mkn nasi takpe..janji ngn makanan yg lain..jgn thn lapar sampai lembik udah la kan…

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge