Tips Selamatkan Blog dari Virus MALWARE



Salam semua…

Hari ini sya berpuasa…sbb nk gantikan yg dh tinggal 12 hari…lama tu…ingat nk ganti separuh dulu bulan syawal ni blh sekaligus ngn puasa 6…
Lepas sahur td…try bukak blog ingat nk update entry sket…tup2 blog kena virus Malware…tp bukan blog ni yea..malware tu di kesan kt blog mama-syafi.blogspot.com dan ada 2/3 lagi blog…
Sya kesan blog yg terkena virus ni adalah berpunca dari 2 blog ada kt blog list dan satu blog kt entry post….termasuk satu lagi website harian metro juga kt entry…jadi sya terpaksa buang those blog & website..maaf yea… 🙁
Bagi mereka yg terkena virus ni..try la check kt html code…cari kod yg pelik2..biasa dlm bentuk script…kalau script tu uol nampak lain macam je…delete je la…
Macam mana nak tahu malware tu ada kt mana, refer kt bawah :
  1. buat carian google.. type url yg bermasalah + your blog url… contoh: mama-syafi.blogspot.com+syamila02.blogspot.com
  2. kalau kat google tk keluar..maknanya blog tu ada dlm blog list uols…check blog list one by one…dh jumpa remove aje
  3. kalau ada kt post…uols blh nampak kt google…klik kt edit post…cari post yg berkaitan kemudian delete, try edit entry tu..kalau tk blh…blh la di buang…kalau entry tu uols syg…bila klik delete nanti appear kt screen the whole post..so uols copy and save je dulu kat word…nanti blh buat post baru…tp make sure url yg problem tu dh dibuang…
  4. kalau lepas check kt entry dan uols blh edit entry yg berkaitan, maknanya url tu ada kt kotak komen…so, klik kt Comments menu…dh jumpa terus aje delete 
Agaknya uols paham tak..ayat dh berbelit2 tu…hikhikhik…

Ni ada salah satu blog yg terkena virus Malware ni tp dh terselamat bila owner delete script yg tk berkaitan…
Sekian,  sampai jumpa lagi

2 thoughts on “Tips Selamatkan Blog dari Virus MALWARE

  1. SYaMiLa September 21, 2010 at 1:00 pm

    isza ~ sama2 kita bantu membantu apa yg terdaya…

    12 hari dh kira byk la bg sya…masa ira dulu ingat bersalin bulan pose..nasib baik slmt…raye ke-7 baru ira nk kuar…tu pun lewat 4 hari dari jangkaan..kalau ikut masa ahmad..awal 2 minggu…

  2. cikgu isza September 21, 2010 at 12:43 pm

    menyusahkan betullah benda ni..
    nasib baik ramai blogger yang prihatin dan rajin membantu..

    12 hari?
    tak sebanyak saya.. huhuhu..
    itupun lepas bersalin baru dapat ganti..
    insyaallah..

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge