Cara Mengatasi Serangan Malware Pada Website atau Blog



Malware merupakan perisian yang direka bentuk untuk memasuki ke dalam sistem komputer dan menyebabkan risiko kerosakan komputer tanpa disedari oleh pengguna.

Salam semua…
Mesti anda semua dh tahu kan pasal virus ni..dh byk web yg kena…web tv3 pun pernah diserang virus ni…Pada masa ini Malware diwujudkan untuk tujuan mengaut keuntungan.  Bukan saja untuk mengganggu sistem komputer tetapi ia juga digunakan untuk mencuri data, identiti, wang serta maklumat pengguna, semata-mata bagi mengaut keuntungan yang berlipat ganda oleh penjenayah siber.
Tanpa kita sedar, sebahagian perisian yg dimuat turun dari internet adalah merbahaya kerana penyamaran yg dilakukan. Teknik yang dikenali sebagai ‘rootkits’ menawarkan penyembunyian Malware daripada pengetahuan pengguna dan menghalang daripada dikesan oleh program anti virus. 
Kemunculan lebih banyak rangkaian sosial seperti YouTube, MySpace dan sebagainya akan menggalakkan lagi penyebaran Malware. Penyebaran ini juga boleh berlaku melalui pautan pada ruangan forum, sembang talian, pautan video dan ruangan berita. 
Malware akan menyebabkan sistem komputer bertambah lambat seperti penyambungan Internet dan juga masa untuk sistem ‘boot’ menjalankan operasinya.
Antara langkah2 pencegahan yg anda blh lakukan adalah:
  1. Tidak mengupload lagi file2 website yg telah dijangkiti Malware
  2. Selalu update antivirus
  3. Ubah password – guna pass yg mempunyai security yg tinggi… cthnya pass daripada gabungan abjad+number+simbol…2/3 bulan blh la tukar pass dgn yg baru
  4. Intall & Aktifkan Firewall
  5. Gunakan AntiSpyware
  6. Biasakan diri backup file. Bagi para blogger yg menggunakan blogspot, blh la buka satu lagi akaun kt lain2 penyedia web seperti wordpress, kemudian blh la import semua data ke sana utk simpanan. Sekurang2nya bila web anda di serang, tak perlu nak panik sebab tak semua data post anda hilang.
Sama2 la kita berwaspada, sebab virus ni blh menyerang bila2 masa shj…beringat sebelum kena…
Sekian, sampai jumpa lagi.

4 thoughts on “Cara Mengatasi Serangan Malware Pada Website atau Blog

  1. qalish March 8, 2011 at 10:21 am

    bagus ni.. tapi kalau macam ni pulak ada cara tak http://www.qalish.com/2011/02/macam-mana-nak-reco
    My recent post Bilakah Tarikh Pengumuman Keputusan SPM 2010

  2. SYaMiLa September 18, 2010 at 9:05 am

    kyuubi ~ semua jenis komputer ada potensi…

    kak yong ~ betul tu, seeloknya guna google chrome or modzilla…

  3. kakyong September 18, 2010 at 7:15 am

    sebab tu kakyong guna google chrome.. at least ade juga notify.. & selalunya memang x kan masuk ke blog tu.. kalo ade kwn2 yg blog terkena camni, kakyong email & inform depa supaya remove link yg affected tu..

  4. Kyuubi_85 September 17, 2010 at 7:26 pm

    ni bahaya.. bukan laptop je ke yg boleh kena virus? huhuhu cetek ilmi betul la aku ni

Leave a Reply

Name *
Email *
Website

CommentLuv badge