Tudung kanak-kanak


@Petua : Banyakkan Susu Ibu…

Salam semua…

Bulan ramadhan ni mesti ramai ibu2 yg BF risau takut kekurangan susu utk baby masing2 kan….sya pun dulu cam tu jugak…biasanya sya makan nasi sedikit je..lebihkan minum air susu & air masak…menu berbuka puasa sya..1 gelas air susu, 1 gelas jus & 1 gelas air masak….sama jugak masa bersahur…cuma masa sahur tk de jus la….=)

Alhamdulillah bekalan susu mencukupi…

Apa2pun sya ingin kongsi beberapa tips utk tingkatkan pengeluaran susu…blh refer kt bawah yea…

Pemakanan:
lobak putih
ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg) ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta


Minuman:
air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan
buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba


Supplement yg perlu ambik:
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Utk urutan plak:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing….kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah…(bc selawat dulu)…insyaallah itu salah satu urutan utk BF

Masa pengepaman:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam…lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ….sebab bila mlm kalou kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar…..nanti tetek kita akan produce susu baru….istilah yg kita selalu guna mcm kita’buang sampah…sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah…pastu kita ganti dgn plastik sampah baru’ gitu jugak mcm air susu kita…bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu….lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering
jgn minum teh/nescafe taou…..mkn supplement jgn tinggal

Ubat

Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)

1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)


Cara-cara Lain

1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal


sumber : http://amirulhakim.blogspot.com/2009/09/petua-banyakkan-susu-ibu.html

Comments

  1. SYaMiLa says:

    yan ~ sama2 kita kongsi info yg bergunakak yong ~ sama juga ngn sya dulu..makan sahur ira atas riba…

  2. kakyong says:

    kakyong buat masa ni menten jaga makan jer.. (oat, biskut IKO, susu kambing – ni stok yg memang selalu ade di rumah) cuma bulan puasa ni lebihkan makan kurma.. juga kerap minum air masak.. Aliya sejak dah masuk 2 tahun ni, makin kerap nak melekap… adeiii, kdg2 semalaman melekap.. nak bangun bersahur pun payah… huhhh, dugaan sungguh..

  3. Yan says:

    Alhamdulillah dapat baca info berguna ni… klu ade printer kt umah ni.. konfem yan dah print dah hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge